latinica  ћирилица
15/04/2021 |  09:58 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Prvi put u Srbiji: Operacija na kičmi bez reza i uz pomoć holograma

U Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu njemački i srpski ljekari izveli su jedinstvenu intervenciju uklanjanja bola u kičmi, pri čemu je prvi put u Srbiji korišćena i virtuelna hologramska tehnologija.
KBC "Dragiša Mišović" (Foto: Tanjug/ Sava Radovanović) -
KBC "Dragiša Mišović" (Foto: Tanjug/ Sava Radovanović)

Operacija je obavljena bez reza, pacijenti su odmah poslije procedure otišli kući, a najvažnije je što ih leđa više ne bole.

Tokom intervencije, prvi put u Srbiji i u srpskoj medicini korištene su naočare za virtuelnu realnost "hololens".

Profesor doktor Andreas Vajlman, specijalista za hirurgiju kičme iz Štutgarta, rekao je da se procedura zove perkutana epiduroliza, a bol u kičmi se uklanja specijalnim kateterom, po principu epidurala, prenosi RTS.

- To je minimalno invazivni hirurški zahvat. Izvodi se pod lokalnom anestezijom, pacijent istog dana ide kući. Poslije mu ne treba ni fizikalna terapija. Nedjelju dana ne bi trebalo da ide na sport, ali ne mora da ostaje u bolnici. Ovo se može raditi na bilo kom dijelu kičme, lumbalnom, vratnom... Procedura traje oko pola časa - rekao je on.

Rukovodilac Klinike za anesteziologiju KBC "Dr Dragiša Mišović" profesor doktor Predrag Stevanović kaže da je oko 10 odsto pacijenata koji imaju hronični bol i kojima taj bol upropasti život.

- Ovo je nova, inovativna procedura sa Fora-b kateterom. Sa ovim kateteorom je sve preciznije, ulazi se kroz kanal, kroz trtičnu kost, na rendgenu se vidi položaj katetera, mi ga dovedemo do izlaska nerva iz kičmenog stuba, naduvamo balon, ubacimo lijek. I sve je riješeno - ističe Stevanović.

Stevanović je rekao da je ideja virtuelnih naočara "hololens" da omogući ljekarima da, dok rade, budu u direktnom kontaktu sa kolegama u nekoj drugoj zemlji.

- Postavljamo ih u okruženje oko nas, gledamo slike i sve što rade, odmah možemo da unesemo nalaze pacijenta u uređaj, projektujemo na leđa pacijenta i dobijamo trodimenzionalni snimak kičme, uz inovativni kateter je lakše i preciznije - dodao je Stevanović.

Uređaj može da se koristi u hirurgiji, simulacionoj medicini, ali i u borbi protiv virusa korona.

- Sa hololens tehnologijom, umesto tri kolege, jedan ulazi i pravi vizitu, a ostali su u zelenoj zoni. Time smanjujemo boravak u crvenoj zoni. Iskustva Kraljevskog koledža pokazuju da se izloženost ljekara virusu može smanjiti za 83 odsto. Mi smo srećni ako uspijemo i 50 odsto - rekao je Stevanović.

Naočare se stavljaju na glavu, konekcija se pravi i mobilnim telefonom, druga strana može da bude bilo gdje, a praktična primjena je nemjerljiva, jer, iako negdje niste fizički prisutni, imate uvid u sve.