latinica  ћирилица
17/04/2021 |  12:13 ⇒ 12:20 | Autor: novosti.rs

Obilježava se desetogodišnjica rada Muzeja u Tršiću

Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica će 21. i 22. aprila 2021. godine organizovati program Dani Muzeja jezika i pisma posvećen obilježavanju desetogodišnjice rada Muzeja jezika i pisma u Tršiću koji nastoji da kroz interaktivan odnos sa posjetiocima sačuva savremene navike govornika srpskog jezika na svim nivoima jezičke upotrebe i da ukaže na promjene i uzroke promjena u srpskom jeziku.
Muzej jezika i pisma u Tršiću - Foto: Novosti.rs
Muzej jezika i pisma u TršićuFoto: Novosti.rs

Prvog programskog dana, 21. aprila u 12 časova, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, biće otvorena izložba "Pisanje, štampanje, digitalizacija – promjene zajednica i zamišljanja", autorke Ane Čugurović, kusotsa etnologa–antropologa u Centru za kulturu.

Autorka izložbe izdvojila je ove tri prekretnice u istoriji vezane za jezik koje su promijenile cjelokupno društvo i na različite načine širile zajedništvo stvarajući nove i drugačije veze među ljudima i utičući kako na njihova sjećanja i planove, tako i na njihovo poimanje vremena i blizine. Ove promene utiču i na svakog od nas pojedinačno i različito usmeravaju naša zamišljanja.

Izložba je postavljena kao povod za otvaranje razgovora sa autorima koji su proučavali ove teme. U njoj su mozaički predstavljeni njihovi zaključci o mogućim vrstama uticaja i veza zajednica i ovih pronalazaka.

Drugog programskog dana, 22. aprila 2021. godine u 12 časova, povodom 10 godina postojanja Muzeja jezika i pisma u Tršiću i 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, biće organizovano onlajn predavanje o kratkim govornim formama u dijelu "Znakovi pored puta" Ive Andrića, prof. emeritusa dr Ljiljane Pešikan-Ljuštanović.

Predavanje će se održati putem Zum (ZOOM) platforme. Pristupni link preko kog će svi zainteresovani moći da se uključe i prisustvuju predavanju biće objavljen na Fejsbuk stranici Centra za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica.