latinica  ћирилица
27/04/2021 |  16:31 ⇒ 20:28 | Autor: SRNA

Dodik: U Srpsku 4. maja stiže 80.000 kineskih vakcina (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo jer je u Republiku Srpsku stiglo 25.000 vakcina "Sputnjik Ve" iz Rusije, te najavio da će 500 doza ovih vakcina biti upućeno za Mostar.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Uskoro će doći i druga doza ove količine i vjerujemo da ćemo sada u kontinuitetu biti spremni da imamo značajne količine vakcine - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će 500 doza biti upućeno u Mostar kao pomoć tamošnjim građanima, koji žele da prime ovu vakcinu.

- Imao sam priliku da se čujem sa nekima od njih i smatramo da treba da im pomognemo - rekao je Dodik.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, Dodik je naveo da ima puno zastoja u realizaciji određenih projekata.

- Ima tu mnogo zastoja koji su u vezi sa pandemijom, te nabavkom vakcina. Vidimo i da Evropa ima sa tim mnogo problema, ali smo mi u još većim problemima, kada je riječ o aranžmanu sa njima - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska krenula u neku drugu priču kada je riječ o tom problemu, te da je danas dobio potvrdu da će 4. maja stići 80.000 doza kineske vakcine isključivo za Republiku Srpsku, jer ih je ona kupila.

- Tako da ćemo mi na drugim stranama obezbijediti vakcine, ali da smo se oslonili samo na njih i njihov "Kovaks" program ne bismo imali nijedne vakcine i to govori o tome da imamo o čemu da razgovaramo - rekao je Dodik.

On kaže da je, sa druge strane, Evropa izašla pompezno krajem prošle godine sa nekim velikim finansijskim sredstvima, navodno za Balkan, koja opet nisu dovoljna.

- Suviše se malo para daje za naš suverenitet ovdje koji oni hoće, u dugoročnom smislu da poklope sa tim svojim navodnim projektima. Biće ovo prilika i da navedemo neke od njih, a što se mene tiče isključivo one koji su u Republici Srpskoj, vezano za ranije dogovore, a najvažniji mi je Koridor 5C odnosno izgradnja dionice auto-puta od Јohovca do Vukosavlja, kako bi se on integrisao dalje u sistem auto-puteva - rekao je Dodik.