latinica  ћирилица
04/05/2021 |  12:57 | Autor: SRNA

Selaković započeo zvaničnu posjetu Španiji

Srbija izuzetno cijeni principijelnu poziciju i podršku Španije njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i u međunarodnim organizacijama, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
Nikola Selaković u Španiji (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) -
Nikola Selaković u Španiji (Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Selaković, koji je započeo je zvaničnu posjetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika, sagovornicima je prenio da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i mirnom rješavanju pitanja Kosova i Metohije.

On je naglasio da Priština punih osam godina ne ispunjava svoju jedinu obavezu - formiranje zajednice srpskih opština /ZSO/, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema njegovim riječima, za Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i njegova orijentacija ka intenzivnijoj saradnji.

On je dodao da je s tim ciljem pokrenuta i inicijativa "mini Šengen", koja otvara prostor za razvoj regiona i relaksaciju ekonomskih, ali i političkih odnosa na zapadnom Balkanu.

Selaković je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i da ih karakteriše obostrana podrška u pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obje zemlje.

Ističući da je politička saradnja dvije zemlje znatno bolja od ekonomske, Selaković je dodao da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose sa Španijom, jer za to postoji značajan prostor i potencijal.

Selaković je u razgovoru sa španskim parlamentarcima pozvao tamošnje investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu, istakavši da je Srbija lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija.

Šef srpske diplomatije naglasio je da punopravno članstvo u EU jeste strateški spoljnopolitički cilj Srbije, te da je Beograd zahvalan Španiji na podršci u procesu evropskih integracija.

Selaković se susreo sa predsjednicom kongresa Marićel Batet, kao i sa predsjednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsjednicom Mješovitog odbora EU Suzanom Sumelso-Hordan. /