latinica  ћирилица
04/05/2021 |  20:35 | Autor: SRNA

Lazanski: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski rekao je da Beograd nikada neće uvoditi sankcije Moskvi, te da Srbija ove godine očekuje posjetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.
Miroslav Lazanski (foto:moskva.mfa.gov.rs) -
Miroslav Lazanski (foto:moskva.mfa.gov.rs)

Lazanski je pojasnio da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, jer smatra da sankcije nisu ozbiljna politika već odsustvo politike.

Povodom najava posjete Putina Srbija tokom ove godine, Lazanski je istakao da je dogovor o tome postignut na najvišem nivou, a povezano je sa svečanim otvaranjem Hrama Svetog Save, u čijoj su izgradnji učestvovali i pomagali kako Rusija, tako i Ruska pravoslavna crkva.

Što se tiče optimalnih rokova pristupanja Srbije EU, Lazanski je rekao da se Beograd nadao da bi, u skladu sa ranijim obećanjima Brisela, zemlja mogla da postane članica EU oko 2025. godine, ali da su sada ti rokovi očigledno pomjereni jer se Unija bavi svojim problemima.

Lazanski je za list "Izvestija" rekao i da se s jedne strane ne zna šta će biti sa EU za tri-četiri godine, a s druge, se očekuje da će Brisel i Moskva naći zajednički jezik i da će, do trenutka kada Srbija postane punopravni član, EU ublažiti odnose sa Rusijom i da će sankcije biti ukinute, prenio je Sputnjik.