latinica  ћирилица
09/05/2021 |  11:30 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Banjaluka: Položeni vijenci na Spomenik palim borcima NOR-a (FOTO/VIDEO)

Deveti maj, dan je kada cijeli svijet slavi pobjedu nad fašizmom i kraj najkrvavijeg ratnog poglavlja u istoriji čovječanstva. Velikoj porodici zemalja koje obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom, i ove godine, pridružila se Republika Srpska. Na banjalučki Spomenik poginulim borcima Narodno oslobodilačke borbe, položeni su vijenci.
Polaganje vijenaca - Foto: RTRS
Polaganje vijenacaFoto: RTRS

U okolini Celja, u 13. krajiškoj udarnoj brigadi, vijest o kraju Drugog svjetskog rata, tu je zatekla Banjalučanina Fedu Čauševića. U rat je otišao kao 17-ogodišnjak. I danas, sa 97 godina, pamti svaku borbu u kojoj je učestvovao.

- Dva puta sam napadao na Banjaluku. Učestvovao u napadu, 44. ulične borbe, onda i 45. kod oslobođenja Banjaluke i onda smo otišli na Zagreb. U borbama za Zagreb sam učestvovao, Zidani most, Celje, tamo u Sloveniji, e tamo je rat završen - prisjetio se Čaušević.

Deveti maj veliki je dan u istoriji čovječanstva, posebno slobodarskih naroda kojima pripada i srpski narod, izjavila je predsjednica Republike Željka Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Danas živimo slobodu i treba to da poštujemo. Republika Srpska poštuje svoju slobodu, ali poštuje i slobodu svih drugih naroda. Mi želimo da živimo u stabilnoj regiji, u regiji koja je dala tako mnogo žrtava upravo za ono što jesu ideali i vrijednosti ove veličanstvene borbe koja je donijela slobodu našem narodu, ali i podijelila tu slobodu sa svim drugim narodima - rekla je predsjednica Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je da je fašizam vojnički pobijeđen.

- Ali nakon više od sedam i po decenija, možemo i trebamo pogledati istini u oči. Vrlo je upitno da li je ideološki i politički pobjeđen, s obzirom na to šta se sve u pojedinim zemljama radi - dodao je on.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik čestitao je Dan pobjede nad fašizmom, istakavši da je srpski narod dao ogroman doprinos u antifašističkoj borbi.

- Deveti maj je dan koji je veoma važan za čovječanstvo, dan u kojem se obilježava kraj velikog stradanja, stradanja koje je uzelo nekoliko desetina miliona života - istakao je Dodik.

Zbog epidemioloških mjera, i ove godine, Banjaluka je 9. maj proslavila bez marša besmrtnog puka.

- Banjaluka je slobodarski grad. Naš narod je podnio veliku žrtvu na koju smo ponosni i zbog toga danas sa ponosom obilježavamo ovaj dan, kao znak sjećanja, da se ovakve stvari nikada više ne ponove - istakao je Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke.

Foto: RTRS

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov  zahvalio je na komemoraciji, kojom je Dan pobjede obilježen u Srpskoj.

- To je dan sjećanja, to je dan ponosa, s njom i velike pobjede. Ura! - rekao je Kalabuhov.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

U ovom ratu poginulo je oko 60 miliona ljudi. Najveću žrtvu dao je Sovjetski Savez sa 22 do 26 miliona poginulih. Bivša Јugoslavija imala je najveće gubitke koji se, prema podacima tadašnje državne komisije, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.