latinica  ћирилица
09/05/2021 |  19:10 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Da li će biti izmijenjen Zakon o radu? (VIDEO)

O izmjenama Zakona o radu, u Vladi bi uskoro, za isti sto trebalo da sjednu socijalni partneri, najavljeno je iz Ministarstva rada.
Zakon o radu -
Zakon o radu

Radne grupe već analiziraju zakonska rješenja. Prva radna verzija, koja će biti upućena sindikatu i poslodavcima, očekuje se u junu. Na prvu, već neslaganja! Predstavnici radnika ZA izmjene, poslovna zajednica PROTIV.

Nakon pet godina, utvrđeno je mnogo nedostataka u sadašnjem Zakonu o radu, tvrde u sindikatu. Treba da se mijenja. Poslodavci sa tim nisu saglasni. Kažu to bi izazvalo nesuglasice među socijalnim partnerima, jer bi i jedni i drugi imali dugačak spisak zahtjeva. Predstavnici radnika između ostalog traže bolje definisanje plaćanja rada, poslovna zajednica tehničke korekcije.

- Obračun plata nejasno je definisan i kao i druga primanja -  regres, prekovremeni rad, nije jasno plaćanje za državne praznike , način kako se to radi - kaže Ranka Mišić predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Saša Trivić predsjednik Unije udruženja poslodavaca smatra ako se bude otvarala ta tema, da onda će se doći u problem i oko evidencije radnog vremena , prekovremenog rada i kao i drugih tehničkih problema.

Kako god, iz resornog ministarstva poruka da su izmjene Zakona o radu izvjesne. Radna grupa radi na tome. Podsjećaju da su izmjene ovog zakona planirane u Programu rada Narodne skupštine.

- U narednom periodu moramo nastaviti razgovore o izmjenama Zakona i da pronađemo kvalitetnija rješenja u svim onim normama koje u posljednjih pet godina nisu mogle opravdati svoje postojanje u ovom zakonu - naglasio je Duško Milunović ministar rada Republike Srpske.

Uskoro bi trebalo da krenu razgovori socijalnih partnera. Kako sada stvari stoje, neće ići lako.

- Naravno da ćemo vidjeti sa kakvim prijedlogom će Vlada izaći ali za sada nema nikakvog kompromisa - kaže Trivić.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske očekuje krajem juna da se dobije radna verzija.

- I onda idemo u drugi krug pregovora i da se što više usaglasimo oko određenih stvari - dodala je Mišićeva.

Sadašnji Zakon o radu u primjeni je od 2016. godine. Podsjećamo, da je nakon niza bezuspješnih pokušaja da bude postignut dogovor, u Narodnoj skupštini usvojen po hitnom postupku.