latinica  ћирилица
11/05/2021 |  07:30 ⇒ 10:31 | Autor: SRNA

Izraelske snage i Hamas nastavili sa raketnim udarima (VIDEO)

Palestinci su nastavili sa raketnom paljbom na Izrael, a vojska je jutros odgovorila vazdušnim udarima na Gazu u dramatičnoj eskalaciji sukoba u Јerusalimu.
Gaza - Foto: ilustracija
GazaFoto: ilustracija

Eksplozije su potresle objekte u cijeloj Gazi i oglasile su se sirene za raketnu opasnost, a mnogi Izrealci noć su proveli u skloništima.

Palestinski zvaničnici su rekli da su poginula dva Palestinca, a više od 100 je povrijeđeno u vazdušnim udarima.

U raketnim napadima povrijeđeno je šest Izraelaca.

Palestinski medicinski zvaničnici rekli su juče da je u Gazi poginulo 22 ljudi, uključujući devetoro djece. Izraelska vojska saopštila je da su ubijena najmanje tri pripadnika grupe Hamas.

Militanti u Gazi juče su pokrenuli raketne udare na područje Јerusalima, prvi put od rata 2014. godine, čime su prešli, kako je rekao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, "crvenu liniju".

Eskalacija sukoba počela je juče protestima ispred džamije Al aksa u srcu Starog grada u Јerusalimu tokom obilježavanja Dana Јerusalima.

Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je više od 300 Palestinaca povrijeđeno u sukobima sa izraelskom policijom, koja je ispaljivala gumene metke, šok bombe i suzavac. Policija je saopštila da je ovim sukobima ranjen 21 policajac.

Iako su protesti sinoć donekle utihnuli ostala su druga žarišta tenzija kao što je kvart Šeik DŽarah na u Istočnom Јerusalimu, sjeverno od Starog grada gdje se nekoliko palestinskih porodica suočava sa deložacijom iz kuća na koje pravo polažu i jevrejski naseljenici

Hamas je postavio sinoć rok za Izrael da povuče policiju ispred džamije Al aksa i kvarta Šeik DŽarah. Kada je rok istekao začule su se sirene u Јerusalimu i uslijedio je raketni napad na predgrađa.