latinica  ћирилица
11/05/2021 |  09:43 ⇒ 09:46 | Autor: klix.ba

Da Vinčijev crtež "Glava medvjeda" na aukciji (VIDEO)

Mali crtež medvjeda, čiji je autor Leonardo da Vinči, prodaće se aukcijski, a očekivana cijena je 16 miliona dolara.
Da Vinčijev crtež "Glava medvjeda" - Foto: Screenshot/YouTube
Da Vinčijev crtež "Glava medvjeda"Foto: Screenshot/YouTube

Djelo je nacrtano na papiru površine osam kvadratnih centimetara. Nacrtan je tehnikom silverpoint, koju je Da Vinči naučio od italijanskog umjetnika Andrea del Verokija.

Bilo je nekoliko vlasnika ovog crteža, a aukcijska kuća Kristis ga je 1860. godine prodala za 2,5 funti, a što bi danas iznosilo 312 funti. Nazvan je "Glava medvjeda" i bio je izložen u prestižnim galerijama i muzejima širom svijeta, među kojima su Nacionalna galerija London, Louvr Abu Dabi i Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu.

U saopštenju stručnjaka aukcijske kuće Kristis u Njujorku Bena Hola je navedeno da je riječ jednom od najznačajnijih djela iz perioda renesanse koji je u privatnom vlasništvu. Naglasio je da je crtež bio u vlasništvu nekih od najznačajnijih kolekcionara umjetnina. Među njima su bili slikar Tomas Lorens i poznati kolekcionar Norman Robert Kolvil.

Crtež, na kojem je i Da Vinčijev potpis, biće tokom ovog mjeseca izložen u Hong Kongu. Potom će biti izmješten u London gdje će u julu biti aukcijski prodat za očekivanu cijenu od 11 miliona dolara do 16 miliona dolara.

Da Vinčijev crtež "Konj i jahač" je do sada bio njegov najskuplji crtež aukcijski prodat. Prodat je 2001. za više od 11,2 miliona dolara. U Kristisu očekuju da će "Glava medvjeda" oboriti cjenovni rekord, te su potcrtali da je ovo jedan od posljednjih da Vinčijevih crteža na tržištu.

Ubjedljivo najskuplji crtež koji je ova aukcijska kuća prodala bio je "Glava muze", a čiji je autor italijanski slikar Rafaelo Sanzio da Urbino. Prodat je 2009. za 49 miliona dolara. Ovo djelo je nastalo po narudžbi pape Јulija Drugog.

Iako je Da Vinči mnogo poznatiji po slikama poput "Monalize" i "Posljednje večere", bio je majstor i proslavio se po sjajnim crtežima kojima je prikazivao anatomiju živih bića. Njegov najprepoznatljiviji takav crtež jeste "Vitruvijev čovjek" kojim prikazuje anatomiju muškarca. Ovo djelo spada u njegova najveća stvaralačka postignuća.

Italijanski umjetnik je bio fasciniran prirodom i na mnogim crtežima je prikazivao životinje. Osim toga, crtao je religijske ličnosti i biblijske prizore, pa je tako crtež "Ubijeni sveti Sebastijan" 2016. trebao biti aukcijski prodat za 16 miliona dolara, ali je prodaja onemogućena jer je ovo djelo Francuska proglasila nacionalnim blagom, piše Si-En-En.