latinica  ћирилица
11/05/2021 |  12:02 ⇒ 14:20 | Autor: SRNA

Akcija "Šiša": Akcijom obuhvaćeni i carinski službenici UIO

Meta akcije kodnog naziva "Šiša", među kojima su osumnjičeni carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, su osobe osumnjičene da su dužni vremenski period uvozile akciznu robu, a u dokumentaciji prikazivale da je riječ o robi koja je oslobođena plaćanja akcize.
UIO BiH - Foto: RTRS
UIO BiHFoto: RTRS

Prema nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima UIO i Agencije za istrage i zaštitu, na terenu vrše pretrese na većem broju lokacija na području BiH.

Akcijom je obuhvaćeno 10 osoba, među kojima se nalazi više službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su predmet istrage osumnjičene su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnom djelom carinska prevara.

Nakon okončanja pretresa, postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama.

Prethodno je iz Granične policije BiH saopšteno da je na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora, Banjaluke u toku akcija kodnog naziva "Šiša", u okviru koje se sprovode pretresi na 23 lokacije zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i carinske prevare.