latinica  ћирилица
11/05/2021 |  14:14 ⇒ 12/05/2021 | 14:42 | Autor: RTRS

Dodik: Reafirmisati ulogu Srpske (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je potrebno reafirmisati ulogu Republike Srpske kao strane u BiH za sve dogovore o suštinskim stvarima.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zato postavljam pitanje, ukoliko ovo ne uspije, kako se mirno razići? Apelujem da zajedno u Narodnoj skupštini pokušamo izgraditi politiku kojom bi bila ojačana pozicija Srpske i njenih pregovarača - rekao je Dodik u Narodnoj skupštini u raspravi o o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

On je predložio zaključak kojim će biti definisano da će predstavnici Republike Srpska biti prisutni u organima BiH, ali da neće odlučivati sve dok ne bude razgovora o rješenjima u BiH.

- Spremni smo da čekamo predstavnike FBiH da pristanu na razgovore. Razgovori su potrebni i samo tako možemo redefinisati odnose u BiH i pristupimo implementciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne reintegraciji BiH što piše u Deklaraciji SDA - dodao je Dodik i upitao da mu neko pokaže gdje je djelovanjem urušio Dejtonski sporazum?

Prema njegovim riječima, sve što se trenutno radi s ciljem da BiH bude unitaristička što promovišu Bošnjaci.

- Zalažem se da kažemo želimo dogovor na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Strane za dogovor u BiH su Republika Srpska i FBiH/, a ne BiH - kaže Dodik. 

On smatra da je potrebno vratiti interesu Srpske i srpskog naroda u BiH i da svaki stepen centralizacije BiH znači manje Republike Srpske.

- Zato je važno da Narodna skupština Republike Srpske zatraži od predsjednika Srpske da formira pregovarački tim i ponudi svim relevantim faktorima da budu dio njega. Potrebno je sačiniti operativnu platformu na osnovu čega će se krenuti u razgovore sa izabranim zvaničnicima FBiH - rekao je Dodik.

On je pozvao poslanike da budu konstruktivni, s ciljem očuvanja interesa Republike Srpske i digniteta Narodne skupštine.