latinica  ћирилица
12/05/2021 |  19:07 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Prnjavor će konačno naplatiti porez od dobitka sedmice na lotu (VIDEO)

Opština Prnjavor, uskoro bi mogla da postane prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj, koja je naplatila porez po osnovu loto dobitka sedmice, koji je izvučen u ovoj opštini.
Tiket- ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Tiket- ilustracija (Foto: Thinkstock)

To bi trebalo da omogući sudska presuda Okružnog suda u Banjaluci jer je odbačena tužba Lutrije Republike Srpske na rješenje nadležnih organa da opštini Prnjavor isplati porez veći od 954 hiljade maraka. Ovo pravo, prethodno, nije iskoristilo šest lokalnih zajednica u Srpskoj.

Sedmica na lotu je vlasniku listića donijela dobitak od 3,2 miliona maraka, a opštini Prnjavor, po Zakonu o igrama na sreću, mogućih 30 odsto od tog iznosa. Nakon rješenja Republičke uprave za igre na sreću da Lutrija isplati porez, a zatim i rješenja Ministarstva finansija i presude suda kojima su odbačene žalbe Lutrije, saga koja je počela u novembru 2019. godine dobija epilog.

- Opština Prnjavor je na ovaj način dokazala da nam pripada iznos poreza od 954.818 maraka plus zakonske zatezne kamate. Do danas to je preko 144.000 KM, tako da je obaveza Lutrije prema opštini Prnjavor veća od 1,1 milion maraka - izjavio je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Ova sudska odluka je konačan epilog postupka koji je pokrenut iz Odjeljenja za finansije u opštini Prnjavor, a koji je načelnik Tomaš na pravi način prepoznao i podržao, rekao je načelnik Odjeljenja Aleksandar Njegomirović.

- Rezultat svega toga jesu odluke nadležnih organa u korist opštine Prnjavor i u prvostepenom i u drugostepenom postupku, a sada i u upravnom sporu - dodao je on.

Na navode iz opštine, iz Lutrije Republike Srpske samo su kratko odgovarili da se sudske presude provode. Ne isplati li Lutrija dobrovoljno porez, na potezu je Poreska uprava Srpske.

- Zakonom je jasno definisana procedura da Poreska uprava ima rok 15 dana da blokira račun Lutrije Republike Srpske i da prinudnom naplatom naplati ovaj iznos - rekao je načelnik Tomaš.

Kada novac legne u opštinsku kasu, o njegovoj namjeni odlučiće lokalna skupština. Prijedlog načelnika Darka Tomaša je da tim sredstvima bude izgrađena sportska dvorana u Prnjavoru.