latinica  ћирилица
15/05/2021 |  07:54 ⇒ 13:46 | Autor: SRNA

Sjećanje na drugi napad na Ilidžu

Povodom manifestacije "Dani odbrane Ilidže" i obilježavanja sjećanja na drugi napad na to područje, Boračka organizacija "Ilidžanski borac" Istočna Ilidža danas će u hramu Svetog Save u Blažuju, odati počast svim poginulim i umrlim borcima Ilidže.
Crkva Svetog Save u Blažuju - Foto: SRNA
Crkva Svetog Save u BlažujuFoto: SRNA

Parastos za poginule i umrle saborce biće služen po skraćenom postupku i u skladu sa epidemiološkim mjerama, najavljeno je iz "Ilidžanskog borca".

Delegacija Boračke organizacije "Ilidžanski borac" svake godine u porti hrama Svetog Save u Blažuju prisluži svijeće i oda počast svim borcima poginulim u napadima takozvane Armije BiH na Ilidžu 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Prvi napad takozvane Armije BiH desio se 22. aprila 1992. godine kada je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca njih 560 bili su pripadnici "Ilidžanske brigade" koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

"Ilidžanska brigada" bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Srpsko stanovništvo sa Ilidže je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je odbranjeno područje pripalo Federaciji BiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija "Ilidžanski borac".