latinica  ћирилица
15/05/2021 |  16:05 | Autor: RTRS

Petrović: Prošlo 29 godina od zločina u Tuzli, ali pravde ni na vidiku

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je danas na obilježavanju 29 godina od zločina muslimanskih snaga nad 54 nedužna pripadnika ЈNA u Tuzlanskoj koloni da su ovi mladi ljudi platili cijenu odbrane Republike Srpske, koja nikada ne smije biti zaboravljena.
Bijeljina - sjećanje - Foto: SRNA
Bijeljina - sjećanjeFoto: SRNA

- Tuga, nepravda i bol traju 29 godina za njihove najmilije. Ovo stradanje nastavilo se nizom drugih stradanja srpskog naroda, samo zato što su Srbi - rekao je Petrović.

Petrović je danas nakon polaganja cvijeća kod spomen-kosturnice na groblju Pučile u Bijeljini povodom 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni, naglasio da je obaveza svih da na ovaj dan dođu na ovo sveto mjesto, jer su tu kosti mučki ubijenih mladića koji su se mirno povlačili iz Tuzle.

Predsjednik bijeljinske Gradske boračke organizacije Miodrag Stevanović istakao je da se danas odaje počast nevino stradaloj djeci, pripadnicima tadašnje ЈNA u strašnom zločinu u Tuzli.

On je podsjetio da su ranijih nekoliko godina išli u Tuzlu da polože vijence i cvijeće na mjestu stradanja, ali da su dožiljavali užasne stvari.

- Bacali su naše cvijeće i vijence u kontejnere, a to je znak da im je želja da Srba nikada više ne bude na prostoru Tuzle - kaže Stevanović.

On je izrazio nadu da će pravda zaživjeti iako do sada niko nije odgovarao za ovaj zločin.

Preživjeli učesnik Tuzlanske kolone Radovan Krstić, kome su zločinci tada pucali u usta, rekao je novinarima da su sjećanja na taj dan teška, da su ista kao i prije 29 godina, te da je strašno da do danas nisu procesuirani krivci.

- Strašno je da se do danas ništa nije riješilo ni u mom slučaju u procesu osude krivca i naredbodavaca - naveo je Krstić i dodao da ga je taj strašan događaj promijenio kao ličnost.

Radojica Ilić, preživjeli učesnik Tuzlanske kolone i invalid četvrte kategorije, rekao je da su sjećanja na 15. maj 1992. godine užasna i da ne blijede.

- Skoro je tri decenije porodice stradalih čekaju pravdu za stravičan zločin u kojem su ubijena 54 vojnika, još toliko je ostalo invalida, majke u crno zavijene, a pravde ni na vidiku - rekao je Ilić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je ono što se desilo 15. maja 1992. godine imalo svoju uvertiru u pripremi i organizaciji napada na kolonu kada bude krenula iz Tuzle.

"Početkom aprila te godine vanredna sjednica Skupštine opštine Tuzla je proglasila opštu mobilizaciju tadašnjeg Sekretarijata unutrašnjih poslova, teritorijalne odbrane svih radnih jedinica", naveo je Savčić.

On je zapitao - šta bi bilo sa Srbima da tužilaštva imaju ijedan takav dokaz protiv njih, kao što postoji dokument koji je pripremao napad na nedužne Srbe u Tuzlanskoj koloni?

U Bijeljini je danas obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni, kojem su prisustvovale porodice žrtava, prijatelji, sugrađani, borci, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predstavnici gradskih vlasti te organizacija i udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Muslimanske snage napale su 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu. Tada su ubijena 54 vojnika, a 44 su ranjena.

Napad na 92. motorizovanu brigadu ЈNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".