latinica  ћирилица
15/05/2021 |  16:13 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Kojić: Incko bi nametanjem zakona o genocidu izazvao krizu u BiH

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je Srni da ova organizacija odbacuje eventualno nametanje zakona o zabrani negiranja takozvanog genocida u ovom mjestu, što zagovaraju razna bošnjačka udruženja i političari iz Federacije BiH /FBiH/.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

- Srpske porodice nestalih i poginulih smatraju da je SDA aktuelizovanjem ove teme već počela kampanju za opšte izbore naredne godine. Ova stranka traži od svojih satelita da insistiraju na ovoj temi radi podizanja međunacionalnih tenzija i prikupljanja političkih poena kod bošnjačkog biračkog tijela čije povjerenje pokušava da vrati - istakao je Kojić.

Kojić je rekao da pominjanje visokog predstavnika Valentina Incka, koji je navodno dao obećanje da će nametnuti taj zakon, nije neočekivano jer je njegova pristrasnost i jednostranost dobro poznata porodicama srpskih žrtava.

- Lažne su izjave koje Incko već godinama ponavlja da nema problema da posjeti neko srpsko stratište gdje su stradali civili jer se nikada nije pojavio na tim mjestima - naglasio je Kojić.

Prema njegovoj tvrdnji, Incko nikada nije došao u Srebrenicu i Podrinje da oda poštu ubijenim nedužnim srpskim civilima, a redovno prisustvuje godišnjicama stradanja bošnjačkih ratnika što jasno govori o njegovoj pristrasnosti i tendencioznosti.

Srpske porodice poginulih i nestalih iz Srebrenice upozoravaju Incka da bi pokretanje procedure za nametanje takvog zakona dovelo do novih međunacionalnih tenzija, incidenata i velike krize u BiH i da bi to bila neprihvatljiva podlost međunarodne zajednice, kojom bi bili kažnjeni svi čestiti i nedužni Srbi, majke i supruge ubijenih, kao i srpska djeca koja su ostala siročad, a za smrt njihovih roditelja još niko nije odgovarao.

- Za nas je sve jasno. Genocid se nije desio, mada sud u Hagu kaže drugačije. Ali, taj sud je antisrpski i formiran je da bi prekrajao istoriju, te predstavlja produženu ruku svjetskih moćnika koji žele da satanizuju srpski narod - ocijenio je Kojić.