latinica  ћирилица
15/05/2021 |  17:59 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Markić: Stvarni broj oboljelih od glaukoma je veći od prikazanog (VIDEO)

Zbog pandemije virusa korona u protekloj godini bilo je teško pregledati pacijente, kojima je bio neohodan skrining oka, rekla je Bojana Markić, oftamolog Klinike za očne bolesti UKC Republike Srpske, gostujući u našoj emisiji Zdravosfera.
Bojana Markić - Foto: RTRS
Bojana MarkićFoto: RTRS

- Teško je uopšte porediti 2020. godinu i prvi dio ove godine. Neophodno je da poštujemo smjernice SZO, i sve ono što je neophodno za prevenciju (maske, odstojanja). U tom slučaju kao oftamolozi ne možemo da pregledamo kao obično pacijente. Nabavljeni su brzi testovi, i svi oni koji idu kod nas, moraju da ga urade - istakla je Markićeva.

Ona je ubijeđena da će u budućnosti moći raditi, odnosno pregledati pacijente i dati im smernice i na onlajn način.

- Vjerujem da će se izroditi nove metode liječenja, skrininga oka na glaukom. Onlajn praćenje, video kontak pacijenta i doktora. Na primjer, pacijent će sam sebi kontrolisati očni pritisak i prenositi podatke ljekaru. To nije daleka budućnost - istakla je Markićeva.

Ona naglašava da se u Kabinetu za glaukon, svake godine izdvoji određen broj pacijenata koji su sumnjivi ili već imaju glaukom, ali da je taj broj je stvarno veći.

- Imamo mnogo osoba koji se ne javljaju, ne prijavljuju tegobe. Svake godine se povećava broj oboljelih, pa tako prognoze kažu da će do 2040. godine biti 111 miliona u svijetu oboljelih od glaukoma. I nažalost taj broj neće biti tačan, jer biće mnogo veći - poručila je Markić.