latinica  ћирилица
15/05/2021 |  20:50 | Autor: SRNA

Otvorena izložba o sakralnoj arhitekturi Banjalučke eparhije

U prostorijama Arhiva Republike Srpske večeras je svečano otvorena izložba "Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije na njenom sadašnjem prostoru od Milanskog edikta do kraja srednjeg vijeka".
Izložba u Arhivu Republike Srpske - Foto: SRNA
Izložba u Arhivu Republike SrpskeFoto: SRNA

Izložbu je priredio Arhiv u saradnji sa Udruženjem arhivskih radnika Republike Srpske, a povodom ovogodišnjeg obilježavanja Noći muzeja.

Autori izložbe su Slavoljub Lukić, Bojan Vujinović i Marko Јanković.

- Izložba govori o sakralnim objektima, crkvištima, manastirištima, bazilikama i ostalim oblicima ove arhitekture. Pokušavamo da kažemo da Srpska nije samo ono što prezentujemo posljednjih tridesetak godina. Ona je na neki način i naš identitet gotovo 13 vijekova - rekao je Srni Bojan Vujinović.

On je rekao da je na tom planu najreprezentativniji lokalitet grad Balkis, koji je, najvjerovatnije, najstarije episkopsko sjedište na prostoru današnje Srpske.

- I samim tim izvor hrišćanstva za jednu širu regiju - kaže Vujinović i dodaje da treba više ulagati u lokalna arheološka istraživanja.

Јedan od autora izložbe i teolog Slavoljub Lukić kaže da je cilj pokazati kontinuitet vjerskog života, sakralne arhitekture i crkvene pismenosti na ovim prostorima.

- Time pokazujemo da je na području Banjalučke eparhije u kontinuitetu postojao aktivni vjerski život. Dakle, jesmo ovdje živjeli, živimo i danas i naša moralna i svaka druga obaveza jeste da ovdje ostanemo - rekao je Lukić.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da se izložba može pogledati u narednih mjesec dana.

- Cilj je da je vidi što više građana Banjaluke a kasnije i drugih gradova, ne samo u Srpskoj već i u Srbiji - najavio je Stojnić.

Poslije otvaranja izložbe, kojem su prisustvovali pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske Tanja Đaković i brojne zvanice iz javnog, političkog, vjerskog i kulturnog života Banjaluke, upriličen je prigodan koktel u dvorištu Arhiva.