latinica  ћирилица
16/05/2021 |  08:05 ⇒ 08:12 | Autor: SRNA

Lokalni izbori u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Građani Hrvatske biraju opštinska vijeća i načelnike u 428 opština, gradska vijeća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, kao i županijske skupštine i župane u 20 županija, te njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u opštinama gdje su Hrvati manjina.

Izbori su veoma bitni za srpsku manjinu u Hrvatskoj, a kandidate imaju Samostalna demokratska srpska stranka /SDSS/, Srpska demokratska stranka i Grupa birača.

Prvi put SDSS, uz podršku SDP, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina - Anju Šimpragu, koja je potpredsjednica SDSS-a i posalnik u Saboru.

Za Srbe su naročito važni izbori u Vukovaru, gdje, iako im to Ustav garantuje, i dalje nema ćiriličnih tabli na institucijama.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Vukovara iz SDSS je Srđan Kolar, a iz Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković, koji će pokušati da osvoji treći mandat na ovoj funkciji.

Najveća izborna bitka vodiće se za grad Zagreb, gdje je šest mandata za redom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.

Za lokalnu izvršnu i predstavničku vlast kandidovano je više od 38.000 kandidata, nešto manje nego prije četiri godine.

Za razliku od predsjedničkih i izbora za Hrvatski sabor, birači mogu glasati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj ili inostranstvu, prenose hrvatski mediji.

Na dan lokalnih izbora, državljani Hrvatske sa pravom glasa moći će da uđu u zemlju, bez obzira na to iz koje države dolaze.

Dolazak iz trećih država zbog glasanja smatraće se dolaskom iz neodložnih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj, a riječ je o osobama koje moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Oni će biti izuzeti iz odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko granice, te neće morati da imaju potvrde o testiranju na virus korona ili potvrde da su vakcinisani.

Međutim, neće smjeti da se zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 časova, a u protivnom će nad njima biti primijenjen epidemiološke mjere.

Do zatvaranja birališta na snazi je izborna tišina, a za njeno kršenje predviđene su novčane kazne koje se kreću od 3.000 kuna /779 KM/ za pojedinca do pola miliona kuna /129.855 KM/ za pravno lice, odnosno političku stranku.

Kandidati koji prekrše izbornu tišinu biće kažnje od 10.000 /2.597 KM/ do 30.000 kuna /7.791 KM/.