latinica  ћирилица
17/05/2021 |  17:28 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Rajčević-Ružić: Veća podrška Vlade Srbije projektima u Srpskoj (FOTO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Raječević i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić dogovorili su se danas u Istočnom Sarajevu da Vlada Srbije poveća svoje učešće u finansiranju Andrićevog naučnoistraživačkog instituta u Višegradu.
Srđan Rajčević - Foto: SRNA
Srđan RajčevićFoto: SRNA

Rajčević je rekao da je Ružić predložio da se učešće Vlade Srbije u odnosu na naučnoistraživački institut Andrićgrad poveća, a detalje će dalje dogovoriti u bilateralnim susretima između njih dvojice i stručnih službi ministarstava. 

On je istakao da su nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, njih dvojica tokom bilateralnih razgovora došli do novih ideja za saradnju. 

Ružić je rekao da je istaknuto niz dragocjenih tema na polju saradnje naučnoistraživačkog rada, razmjene pozitivnih iskustava, asistiranja Srbije u realizaciji važnih projekata, poput projekta naučnotehnološkog parka u Banjaluci imajući u vidu da je Srbija sa četiri naučnotehnološka parka uspjela da napravi krupan iskorak na polju, ne samo naučno i tehnološkog razvoja, nego i na polju ostanka mladih naučnika i stručnjaka u Srbiji. 

- Očekujem da se jedan takav model primijenjen u Republici Srbiji odrazi na mlade stručnjake - rekao je on.