latinica  ћирилица
18/05/2021 |  20:05 ⇒ 19/05/2021 | 11:07 | Autor: RTRS

Obilježen Međunarodni dan muzeja (VIDEO)

Pod motom "Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje" Muzej savremene umjetnosti i Muzej Republike Srpske obilježili su Međunarodni dan muzeja.
Međunarodni dan i Evropska noć muzeja (foto: muzejrs.com) -
Međunarodni dan i Evropska noć muzeja (foto: muzejrs.com)

Zbog trenutne epidemiološke situacije muzeji u cijelom svijetu ovaj značajan datum proslavili su zajedno sa Evropskom noći muzeja.

Tema ovogodišnje manifestacije "Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje", daje naznake promjene u radu savremenog muzeja i pruža mogućnost promišljanja i kreiranja novih ideja i rješenja u takozvanoj novoj stvarnosti koja je izazvana- pandemijom virusa korona.

 

Ovaj značajan datum u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske protekao je u znaku obilježavanja 130 godina gradnje stare austrougarske željezničke stanice, u kojoj je smještena ova institucija.

Izložbom "Vibrantnost u prostoru polja" u Muzeju Republike Srpske, akademski slikar Branko Јungić predstavio je neka od svojih novih umjetničkih ostvarenja.

Pokrovitelji Međunarodnog dana muzeja su Ministarstvo prosvjete i kulture i Grad Banjaluka, a medijski pokrovitelj manifestacije je Radio-televizija Republike Srpske.