latinica  ћирилица
19/05/2021 |  17:00 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Republički štab dodatno ublažio mjere (VIDEO)

Republički štab za vanredne situacije održao je danas 86. sjednicu na kojoj je donio Zaključak o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona u Republici Srpskoj.
Republički štab za vanredne situacije (foto: Vlada Republike Srpske) -
Republički štab za vanredne situacije (foto: Vlada Republike Srpske)

U skladu za ovim zaključkom, od 20. maja do 7. juna zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 100 lica i privatna okupljanja u grupama većim od 50 lica, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Od sutra je dozvoljen rad velnes i spa centrima.

Takođe, od 20. maja do 7. juna ograničava se radno vrijeme u periodu od 06.00 do 24.00 časova, svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i dr.), kao i priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).

Od 21. maja dozvoljava se organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće u prostoru za usluživanje na otvorenom (ljetna bašta, terasa, vrt), kao i na otvorenom prostoru uz strogo pridržavanje mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Takođe, od 21. maja do 7. juna dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista uz prisustvo publike uz strogo pridržavanje mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dozvoljene aktivnosti iz ovog zaključka sprovode se uz punu odgovornost organizatora za strogo sprovođenje epidemioloških mjera.

Današnjom odlukom Republičkog štaba ukinuta je obaveza pravnim subjektima, republičkim organima uprave, organima jedinica lokalne samouprave i ostalim subjektima koji vrše javna ovlašćenja, da organizuju rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Takođe, današnjom odlukom Štaba ukinuta su ograničenja koja su se odnosila na prevoz lica autobusom u gradskom, prigradskom i međugradskom drumskom saobraćaju.

Republički štab za vanredne situacije prihvatio je Informaciju o donaciji nazalnih antigenskih test - kitova za dokazivanje SARS-CoV 2 javnim bolničkim ustanovama.

Republički štab za vanredne situacije odobrio je donaciju 5.000 ovih testova. Raspodjela donacije testova izvršiće se u skladu sa rasporednim nalogom.

Republički štab za vanredne situacije se upoznao sa Informacijom o raspodjeli 20.463 doze vakcine proizvođača Fajzer/Biontek. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske zadužen je da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informaciji, navedeno je u saopštenju.