latinica  ћирилица
20/05/2021 |  11:27 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Tegeltija i Mekdonald potpisali Okvir saradnje za održivi razvoj (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald potpisali su danas u Sarajevu Okvir saradnje za održivi razvoj između UN i BiH u periodu 2021-2025. godine.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da potpiše Okvir saradnje koji su pripremili timovi UN iz BiH zajedno sa predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, nevladinog sektora i poslovne zajednice.

Tegeltija je rekao da nije prvi put da BiH i UN potpisuju ovakav dokument, jer su već postojala dva dokumenta ovako definisana, s tim što je dokument koji je isticao 2019. godine produžen za godinu dana.

Istakao je da su na dokument, koji je danas potpisan, saglasnost dali Republika Srpska, Federacija BiH, Brčko distrikt, ali i poslovna zajednica i nevladin sektor.

 - Kreirali smo dobar dokument koji će pružiti osnove za razvoj, instrumente za mjerenje ostvarivanje dostignuća - rekao je Tegeltija.

On je dodao da je dokument povećen realizaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine, procesu pristupanja EU, zatim zajedničke socio-ekonomske reforme 2019-2022. godina, regionalne saradnje i boljem životu za građane BiH.

Rezidenti koordinator UN Ingrid Mekdonald rekla je da se današnjim potpisivanjem novog okvira definišu strateški prioriteti saradnje i partnerstva za narednih pet godina.

Mekdonald je pojasnila da su u novom programu saradnje ranijih 13 strateških prioriteta svedi na pet.

- Prioritetna područja uključuju inksluzivan, čisti i bezbjedan ekonomski rast s fokusom na klimatske promjene, digitalnu ekonomiju, održive poslovne modele za mala i srednja preduzeća, jačanje tržište rada, te naučno-istraživački razvoj na polju inovacija - rekla je Mekdonaldova.

Navela je da BiH ima veliki potencijal u svim ovim područjima i da će se raditi sa vlastima BiH na prevazilaženju posljedica kovida 19, te da se napori UN fokusiraju na ranjive društvene grupe.

On je istakla da će biti nastavljena podrška ubrzavanju programa energetnske efikasnosti, stvaranja takozvanih "zelenih radnih mjesta" i smanjivanju emisije ugljen dioksida.

Osim toga, kaže Mekdonaldova, nastaviće se raditi na borbi protiv prodičnog i nasilja nad djecom, kao i procesima veće džender osjetljivosti, podršci eVladi i efikasnim i pristupačnim javnim servisima.

Ranije je 17 agencija UN stavilo potpise na zvanične dokumente Okvira saradnje za održivi razvoj između UN i BiH u periodu 2021-2025. godine.

UN u BiH isporučile su programe vrijedne 375,96 miliona američkih dolara tokom prethodnih šest godina za vladavinu zakona i bezbjednost ljudi, održivi ravnopravan razvoj i zapošljavanje, socijalnu inkluziju, obzrazovanje.