latinica  ћирилица
05/06/2021 |  19:40 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Izrada Strategije zaštite životne sredine i Akcionog plana uz podršku Švedske (VIDEO)

Bosna i Hercegovina je uz podršku Švedske počela izradu Strategije zaštite životne sredine i Akcionog plana, ESAP 2030+. Riječ je o strateškom dokumentu u kojem će biti utvrđeni ciljevi politike zaštite okoline u BiH i najvažnije aktivnosti do 2032. godine i dalje.
Priroda - Foto: RTRS
PrirodaFoto: RTRS

Strategija bi trebalo da poboljša politike, pomogne usklađivanje propisa sa pravnim nasljeđem EU i poveća svijest javnosti o važnosti zaštite životne okoline. Finansijsku podršku pruža Ambasada Kraljevine Švedske u BiH. Priprema je povjerena Institutu za životnu okolinu iz Štokholma.

- Proces možemo podijeliti na tri dijela - najprije procjena gdje se sada nalazimo, koji su ključni izazovi u izradi razvojne strategije, šta treba unaprijediti, koje aktivnosti provesti i treći dio je usvajanje dokumenata i to je na vladama. U radnim grupama učestvuje više od 700 stručnjaka. Cilj nam je da do jeseni napravimo nacrt strategije - rekao je Bernardas Padegimas, BiH ESAP 2030+ projektni menadžer, Institut za životnu okolinu Štokholm.

Četiri akciona plana, po jedan za svaki nivo vlasti, obuhvatiće više područja - kvalitet vazduha, voda, potrošnja energije, klimatske promjene, otpad, biodiverzitet, sigurnost hemikalija i buka. Najprije će biti sagledani kapaciteti kako bi se utvrdilo šta se može uraditi u procesu prilagođavanja.

Uz institucije, u jačanju sistema za upravljanje zaštitom životne sredine, učestvuju i organizacije civilnog društva. Okupljen u mrežu Eko BiH, nevladin sektor aktivno prati izradu ekološke studije konsultativno, dajući prijedloge i komentare. Ranije, ovu mogućnost nisu imali.

Predviđeno je da će BiH ESAP 2030+ biti pripremljen i dostavljen vladama u BiH na usvajanje do kraja 2021. godine. Sadržaj ovog dokumenta direktno će uticati na kvalitet života sadašnjih i budućih generacija, a posebno u djelatnostima koje zavise od prirodnih resursa poput poljoprivrede, šumarstva, turizma i drugih.