latinica  ћирилица
06/06/2021 |  19:31 ⇒ 07/06/2021 | 07:33 | Autor: RTRS

Da li će biti izmijenjena prvostepena presuda generalu Mladiću? (VIDEO)

U utorak će u Hagu biti izrečena konačna presuda komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.
Ratko Mladić - Foto: RTRS
Ratko MladićFoto: RTRS

Njegova porodica nada se oslobađajućoj presudi, s obzirom na ogromnu razliku u dosadašnjim izrečenim presudama Srbima u odnosu na druge narode.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je sumnju u objektivnost Suda.

- Očekivanja koja imamo od Haškog tribunala dio su ranijeg iskustva koje imamo sa tim mehanizmom - izjavio je Dodik, dodajući da je riječ o neobjektivnom sudu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da nije slučajnost što je izricanje presude Mladiću zakazano kada i sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a na kojoj će Srbija biti kritikovana zbog nesaradnje sa Tribunalom.

Pet članova Žalbenog vijeća u utorak će u zgradi Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, nasljedniku Haškog tribunala, izreći drugostepenu i konačnu presudu načelniku Glavnog štaba VRS.

Podsjećamo, general Mladić je 2017. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu za zločin nad Bošnjacima i Hrvatima, uzimanje poripadnika UNPROFOR-a za taoce i, kako je navedeno, genocid u Srebrenici. Hoće li biti potvrđena presuda po svim tačkama ili će biti dodate i one koje se odnose, kako je to Tužilaštvo traži, na genocid u još pet opština u BiH, ili će pak biti oslobađajuća presuda što je tražila odbrana, to je u sferi nagađanja.

Tribunal je do sada Srbe za ratni zločin presudio blizu 1.000 godina zatvora i pride im izrekao šest doživotnih kazni.

Јedno je sigurno - kakva god da bude, biće to posljednja a mnogi kažu i istorijska presuda jednom od vojnih i političkih zvaničnika Republike Srpske, poslije čega će biti praktično spuštena zavjesa na rad Tribunala.

Reporterska ekipa RTRS-a jedna od brojnih u Hagu koja će pratiti izricanje presude i prenijeti blagovremena reagovanja.