latinica  ћирилица
07/06/2021 |  13:39 | Autor: SRNA

Slučaj "Dreković": Svjedok odbrane pričao o artiljerijskim dejstvima na Kalinovik

Svjedok odbrane Damir Husković izjavio je danas na suđenju generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću da je artiljerija Prvog korpusa dejstvovala u pravcu Kalinovika u proljeće i ljeto 1995. godine.
Ramiz Dreković - Foto: RTRS
Ramiz DrekovićFoto: RTRS

Husković je ispričao da je bio izviđač u Mješovitom artiljerijskom divizionu Prvog korpusa takozvane Armije BiH i da je 1995. godine osmatrao položaje i kretanje snaga Vojske Republike Srpske u širem rejonu Kalinovika i Trnova.

On je rekao da je artiljerija Prvog korpusa uključivala haubice 122 i 155 milimetara, top 100 milimetara, VBR, ZIS, te drugo teško naoružanje.

Husković je ispričao da su početkom 1995. napredovali i da su položaji artiljerije bili na lokalitetu Bijela lijeska.

Prema riječima svjedoka, osim jedinica Prvog korpusa, na tom području bile su i jedinice iz Travnika, Fojnice i Živinica, koje su imale artiljeriju.

Husković je rekao da su imali informacije da su oko Kalinovika bili Prva gardijska brigada, "Vukovi" i ostale brigade, te da je njihova brojnost bila oko 1.500 pripadnika.

On je rekao da je Prvi korpus dejstvovao u pravcu Kalinovika, jer je imao ratne ciljeve.

Na pitanja tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića da li zna da je grad Kalinovik bio u zoni odgovornosti Četvrtog korpusa, svjedok Husković je rekao da mu ti detalji nisu poznati.

Prema njegovoj procjeni, Bijela lijeska udaljena je 18 do 19 kilometara od Kalinovika.

On je pojasnio da je haubica koja je pomjerena sa Umoljana na lokalitet Bijele lijeske odnosno Hojte, na području između Trnova i Bjelašnice, imala domet do Kalinovika.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH u proljeće 1995. godine izdao naredbu za neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima, pri čemu je ubijeno jedno dijete od 15 godina, teže i lakše je ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je tu naredbu izdao artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic.

Nastavak suđenja je 5. jula.