latinica  ћирилица
09/06/2021 |  20:46 ⇒ 20:48 | Autor: SRNA

Dodik: Istočno Sarajevo ponos svih dobrih ljudi Srpske (FOTO)

Grad Istočno Sarajevo služi na ponos, ne samo njegovim građanima, nego i svim dobrim ljudima Republike Srpske, izjavio je večeras srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik na Akademiji u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Milorad Dodik na Akademiji u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

- Posebno se priča o vama /građanima Istočnog Sarajeva/ i vašem junaštvu tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, kada je većina vas morala da napusti svoje kuće. Pored neizvijesnosti koju je pred vas stavila borba za kuću i posao, vjerovali ste u Republiku Srpsku i sve ono što je ona dala - rekao je Dodik obraćajući se na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave opštine Istočno Novo Sarajevo Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdan.

On je ukazao da Republika Srpska vraća sada najviše svojim građanima zahvaljujući tome što je opstala i nije poklekla, nestala.

- Vjerujem u Republiku Srpsku, za nju se borim i neću odustati. Morate da znate da bez Republike Srpske ne biste imali ovo što imate. Republika Srpska je okvir i garant života i samo u njoj možemo da imamo slobodu - poručio je Dodik.

On je napomenuo da srpski narod ne može da živi bez slobode i bez države, a Republika Srpska je sinonim i za jedno i drugo.

- Sa posebnim ponosom sam ovdje jer znam šta ste sve prolazili. Kroz mnoga naša nerazumijevanja na lokalnom, političkom i republičkom nivou mi smo, ipak, gradili i iza sebe ostavljali vrijedne objekte koji su nam trebali, od bolnice, puteva i mnogih drugih infrastrukturnih objekata - rekao je Dodik.

Milorad Dodik na Akademiji u Istočnom Sarajevu (foto: SRNA)

On je istakao da su predstavnici različitih političkih opcija unosili želju da mnogo urade, napominjući da novootvorena sporska dvorana u Istočnom Novom Sarajevu na neki način simboliše napor uložen kroz decenije rada.

- Drago mi je što smo završili i što ćemo ovdje moći da posmatramo različite, ne samo sportske, nego i druge društvene događaje. Ovdje ne smijemo da stanemo. Imate agilnog načelnika Јovana Katića i gradonačelnika Ljubišu Ćosića. Po svim opštinama Istočnog Sarajeva imamo predane ljude koji vole svoje lokalne zajednice - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi napori koje ulaže Vlada Republike Srpske usmjereni su da se učini nešto bolje.

- Političari se mjere po tome šta ostave iza sebe. Bar sam nešto ugradio u ovu dvoranu, u Trg /Srbija/, pozorište. Nešto nekad zavisi od moje volje, koja je uvijek bila pozitivno usmjerena prema vama da se nešto pozitivno uradi - poručio je Dodik.

- Imamo plan i da razmotrimo mogućnost da se odavde iz Istočnog Novog Sarajeva prema Palama izgradi tunel tako da bi se odavde do Pala stizalo za desetak minuta - rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da je riječ o velikoj investiciji vrijednoj oko 80 miliona KM i da će se narednih godina početi raditi na realizaciji tog projekta.

On je istakao da je važno otvarati nove objekte, "pokazati šansu" životu, koji je bio ugrožen gotovo godinu i po dana od epidemije virusa korona, opasnosti koja još nije u potpunosti nestala.

- Vidimo relaksaciju na tom planu i pravo je mjesto i trenutak da se zahvalimo zdravstvenim radnicima. Mnogi od njih su ostali da se bore i pokazali human odnos prema narodu i bolesnicima, kao i zdravstveni radnici bolnice `Srbija` i svih zdravstvenih ustanova širom Srpske, mada, bilo je rijetkih izuzetaka koji su otišli - rekao je Dodik.

On je rekao da Amerikanci mogu postavljati neka svoja pravila i da prijete da će kažnjavati jer se ne smije reći da BiH ne može da živi.

- Evo ponoviću da BiH ne može da živi i ta koncepcija je propala. Od toga nemaju vajde ni Bošnjaci, ni Srbi, niti Hrvati. Od toga vajde imaju samo ovi što se nešto vježbaju ovdje u BiH - rekao je Dodik.

On je rekao da nikakva pravila predsjednika SAD Džozefa Bajdena i njegove administracije ne mogu da poravnaju tešku istoriju i sadašnjost, te da upravljaju ovom prostorima.

- Mi ćemo ovdje upravljati našim životima i to savršeno dobro znamo. Ne može nam niko zabraniti da se borimo za slobodu, određivati ko je kakav i stavljati na nekakve liste. Odavno sam na tim njihovim listama i nije mi niti žao niti krivo - osjećam se odlično - rekao je on.

Dodik ističe da je nakon analize došao do zaključka da to što je on na tim listama ne šteti građanima Srpske, te da će i dalje nastaviti da radi svoj posao.