latinica  ћирилица
11/06/2021 |  16:09 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

U prvom kvartalu prijavljena ukupno 2.644 ilegalna migranta

Službi za poslove sa strancima u prvom kvartalu ove godine prijavljena su ukupno 2.644 ilegalna migranta, što je za 41 odsto manje nego u istom periodu 2020. godine, kada ih je prijavljeno 4.444, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH za mart, koju je na sjednici u Sarajevu usvojio Savjet ministara.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Usvojena informacija Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija biće dostavljena Predsjedništvu BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Od ukupnog broja migranata u prvom kvartalu ove godine, u martu ih je prijavljeno 1.199 ili 341 migrant manje u odnosu na mart prošle godine.

Broj prijavljenih ilegalnih migranata u martu je veći za 55 odsto nego u februaru 2021. godine.

Avganistanci sa 35,8 odsto i Pakistanci 32,2 odsto su dominatni u strukturi ilegalnih migranata i zajedno čine 68 odsto svih prijavljenih migranata u prvom tromjesečju ove godine.

Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u prvom kvartalu ove godine iskazala su 2.372 lica, od kojih je 36 podnijelo zahtjev za azil, dok su u martu 1.103 lica iskazala namjeru, a samo je 10 podnijelo zahtjev za azil u BiH, što je jedan odsto od ukupnog broja iskazanih namjera.

U saopštenju je navedeno da je od januara do kraja marta ove godine pojačan angažman policijskih službenika na poslovima nadzora granice, u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

- U ovoj godini je na dnevnoj osnovi angažovano 212 službenika Granične policije BiH, dok je taj broj u istom periodu prošle godine iznosio 187 - navedeno je u saopštenju.

U prvom tromjesečju ove godine zabilježena su 33 slučaja pokušaja prelaska granice BiH skrivanjem migranata u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila, pri čemu su otkrivene 94 osobe, većinom na izlasku iz BiH.

U saopštenju je navedeno i da je otkriveno 79 krivotvorenih dokumenata, od čega je 26 otkriveno kod državljana iz zemalja visokog migracionog rizika.

Služba za poslove sa strancima je u ovom periodu sa teritorije BiH u zemlje porijekla udaljila ukupno 171 osobu, među kojima je najveći procenat migranata napustio BiH dobrovoljno, putem Programa asistiranog dobrovoljnog povratka i reintegracije, te putem sporazuma o readmisiji.