latinica  ћирилица
16/06/2021 |  09:07 ⇒ 09:37 | Autor: RTRS

Antalija - bezbjedna destinacija za turiste (FOTO/VIDEO)

Turci čine sve da se predstave kao sigurna destinacija za turiste, javlja reporter RTRS-a, Mladen Vujinović.
Mladen Vujinović - Foto: RTRS
Mladen VujinovićFoto: RTRS

- Turci čine sve da se ove godine predstave kao bezbjedna destinacija za turiste, pa ćete konstantno gledati njihova obavještenja o važnosti dezinfekcije, a uvjeraveće vas i da će po vašem odlasku sve dezinfikovati, kao što su učinili i prije nego što ste došli - istakao je naš reporter gostujući u Јutarnjem programu.

U Turskoj je na snazi još mjera obaveznog nošenja maske na otvorenom prostoru kao i policijski čas od 22 časa do 5 ujutru. Nadaju se da će mjere biti ublažene od 21. juna.

Ono što vam je neophodno kada je riječ o ulasku u Tursku je negativan PCR ili antigenski test, dokaz o tome da ste preležali virus korona ili ukoliko ste vakcinisani, neophodno je da prođe 14 dana od revakcinacije.

Neophodno je i da 72 časa pred polazak na put popunite formular koji se može pronaći na internet stranici register.health.gov.tr.

Procedura je jednostavna i zahtijeva osnovno poznavanje engleskog jezika. U polja se unose ime i prezime, broj pasoša, datum i način dolaska u Tursku, adresa smještaja i zemlje u kojima ste boravili u prethodnih 15 dana.

Antalija (Foto: RTRS)

Veliki uspjeh Turska bilježi i sa vakcinacijom, ovdje su prednost dali radnicima u turizmu, a ukupno je do sada vakcinsano oko 30 miliona Turaka.

Činjenica je da se mjere nastoje što strože poštovati i činjenica je da uz odlično tursko gostoprimstvo i prelijepo more možda na trenutak možete i zaboraviti na situaciju sa virusom korona, ali je opet veliko pitanje koliko će sve ove mjere uticati na motivaciju turista da uopšte ljetuju, a onda i da ljetuju u Turskoj.

Kada je riječ o samoj pandemiji situacija je pod kontrolom. Јuče, 15. juna je od više od 220.000 testiranih pozitivno bilo njih šest hiljada. Danima je taj broj novih slučajeva ispod pet odsto od ukupnog broja testiranih, što ohrabruje.

Opširnije o uslovima ljetovanja u Turskoj u prilogu: