latinica  ћирилица
16/06/2021 |  11:21 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Obilježen Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije (FOTO)

Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije obilježen je u Palama služenjem parastosa u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca na Centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.
Pale - obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije - Foto: SRNA
Pale - obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regijeFoto: SRNA

Vijenac su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Počast poginulim borcima odali su i položili cvijeće kod spomenika i delegacija Narodne skupštine Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, rukovodstva lokalnih zajednica, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

- Mi koji predstavljamo institucije Republike Srpske, neko danas, neko u budućnosti, imamo obavezu da ovakve datume i herojske podvige srpskih boraca, obilježavamo i sjećamo se i narednih 100 godina - rekao je Višković.

Pale - obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije (Foto: SRNA)

Više od 4.000 boraca koji su dali život u odbrani ove regije nikada ne smiju biti zaboravljeni, poručio je resorni ministar Duško Milunović.

Srpske jedinice sačuvale su teritoriju u Sarajevsko-romanijskoj oblasti, a potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, Srbi su morali da napuste opštine Ilijaš, Vogošća, Grbavica, Ilidža, Rajlovac i Hadžići