latinica  ћирилица
16/06/2021 |  11:26 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Posao za 230 pripadnika boračkih kategorija iz Foče, Čajniča i Rudog (VIDEO)

230 pripadnika boračkih kategorija iz Foče, Čajniča i Rudog, potpisali su ugovor sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske o korišćenju novca kroz projekat "Zajedno do posla". I dok neke opštine očekuju nove projekte, neke nisu uspjele ni da obrade podatke za aktuelni projekat. Do sada je obrađeno oko 2.200 zahtjeva i oni su isplaćeni.
Vujičić u Foči - Foto: RTRS
Vujičić u FočiFoto: RTRS

Među 105 lica koji su potpisali ugovor je i demobilisani borac Branislav Paprica iz Vojinovića kod Tjentišta.

- Deset hiljada maraka iskoristiću za razvoj poljoprivredog gazdinstva - rekao je Paprica.

Među korisnicima projekta Zajedno do posla i zanatlije.

- Značiće mi mnogo jer je bila ova kriza. Mnoge firme su se ugasile i ovo je dobra pomoć Vlade i našeg Zavoda - kaže Ivan Lalovac električar iz Foče.

Ugovore su potpisali i direktori preduzeća iz privatnog i javnog sektora.

- Ovaj put će biti zaposlena dva radnika preko 40 godina, a moja saradnja sa Zavodom je vrlo uspješna - naveo je Vaso Blagojević direktor "Falkon" d.o.o. Foča.

Miomir Bojat direktor Preduzeća za vodovod i kanalizaciju Izvor iz Foče istakao je da se ugovor odnosi na jednog demobilisanog borca i jednu višečlanu porodicu odakle će biti zaposleno jedno dijete poginulog borca.

Iz Zavoda za zapošljavanje ističu da je bila velika zainteresovanost za ovaj projekat.

- Karakteristike ovog projekta su što smo izdvojili veća sredstva za demobilisane borce. Do sada smo davali od sedam do osam hiljada maraka. Povećali smo na 10 hiljada tako da je to bio razlog što je bilo veće interesoivanje i Vlada je obezbijedila dodatna sredstva - naglasio je Miroslav Vujičić direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Predato je oko 14.000 zahtjeva. Isplatu novca usporava neefikasnost pojedinih lokalnih zajednica, tvrdi premijer Radovan Višković i apeluje na sve opštinske uprave da ubrzaju obradu zahtjeva kako bi Vlada uspjela da realizuje projekat planiranom dinamikom.

- Moram da izrazim svoje nezadovoljstvo ozbiljnim neradom pojedinih lokalnih zajednica koje i mjesec i više dana nisu u poziciji da obrade sve te podatke i da dostave resornom ministarstvu do sada je obrađeno negdje oko 2.200 zahtjeva i ti zahtjevi su isplaćeni.

U Opštini Foča u planu je da zajedno sa Zavodom realizuju slične projekte koje bi i oni sufinansirali.

- Mi smo zainteresovani da obezbijedimo u narednoj godini pakete bespovratne pomoći demobilisanim borcima naročito onim koji žele da se bave poljoprivredom na svojim imanjima - rekao je Milan Vukadinović načelnik opštine Foča.

Za projekat "Zajedno do posla" u Foči, Čajniču i Rudom obezbijeđeno je dva miliona maraka. U Čajniču su potpisani ugovori sa 43, a u Rudom sa 27 korisnika.