latinica  ћирилица
16/06/2021 |  13:09 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Duže od četvrt vijeka 1. 650 srpskih porodica u BiH još traži svoje nestale (VIDEO)

I 26 godina nakon rata u BiH, 1. 600 srpskih porodica još traži svoje nestale.
Okrugli sto porodica nestalih - Foto: RTRS
Okrugli sto porodica nestalihFoto: RTRS

Od 5.400 nestalih, pronađeno je 3.800.

Proces traženja nestalih je usporen i opstruiše se, poručeno je na Okruglom stolu u Bijeljini koji su organizovali Savez udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske sa relevantnim institucijama.

Tužilaštvo BiH trebalo bi više da se uključi u ovaj proces, a njihovi predstavnici nisu se ni odazvali pozivu na skup, kao ni predstavnici Ministarstva odbrane u Savjetu ministara.

Ovo je sramotno, smatraju porodice nestalih. Traže da se izmijeni i dopuni Zakon o nestalim osobama BiH.

- Mi tražimo da se pokrene Zakon o nestalima na nivou BiH jer tu ima dosta prava za porodice i žrtve - izjavila je predsjednica Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Republike Srpske Smilja Mitrović.

- Pitanje nestalih postalo je političko pitanje, a mora biti humanitarno i krivično pravno. Dok politika ne izađe iz ove priče, ovaj proces neće krenuti - rekao je Goran Krčmar iz Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Republika Srpska je 2008. godine prenijela nadležnost na BiH i ovaj postupak je praktično zaustavljen.

- Moramo se okrenuti inovativnim i alternativnim metodama traženja nestalih - izjavio je predsjedavajući Instituta za nestala lica kolegijuma i direktora instiuta za nestale BiH Nikola Perišić.