latinica  ћирилица
16/06/2021 |  15:37 ⇒ 16:09 | Autor: RTRS

Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Sarajevu danas je počela kampanja "Dejtonski sporazum u svakoj porodici u Republici Srpskoj".
Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Istočno SarajevoFoto: RTRS

Kampanju provodi Udruženje građana "Politikolog" sa ciljem da po primjerak sporazuma dobije svaka porodica i da se građani upoznaju sa njegovim izvornim sadržajem.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, koji je prisustvovao početku kampanje, rekao je da je cilj da se građani upoznaju sa sadržajem ovog dokumenta, navodeći da je Udruženje pripremilo Opšti okvirni sporazum za mir u BiH sa svojih 11 članova, Aneks 10 koji govori o ulozi visokog predstavnika, kao i Aneks četiri, odnosno Ustav BiH.

On je istakao da u Dejtonskom sporazumu sve jasno piše - sva ovlaštenja, prava i obaveze koje su date konstitutivnim narodima i sve ono kako bi trebalo da izgleda BiH sa svojim entitetima.

- Godinama nam podmeću priču kako je originalni Dejtonski sporazum izgubljen, kako nema Ustava BiH i kako treba da ga sprovodimo u skladu sa duhom Dejtona, a nikako sa slovom. Ovi ljudi su se potrudili da veoma jednostavno, u saradnji sa lokalnim zajednicama u Srpskoj, građanima kažu da je to obmana i da ovaj dokument postoji, da je dostupan i jednostavan i može se pročitati za 30 minuta - istakao je Ćosić.

Predsjednik Udruženja građana "Politikolog" Milan Ljepojević rekao je da je cilj da se svaki građanin Srpske upozna sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i njegovim aneksima, te da će svakom domaćinstvu biti dostavljeni primjerci ovih dokumenata.

Ljepojević je najavio da će u narednih mjesec do dva svi građani Istočnog Sarajeva dobiti po primjerak Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa, kako bi se sami uvjerili da tu nema nikakvih tabua i misterija.