latinica  ћирилица
16/06/2021 |  17:50 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Period stabilizacije iskoristiti za napredovanje imunizacije

Delegacija Svjetske zdravstvene organizacije danas je u razgovoru sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Instituta za javno zdravstvo Branislavom Zeljkovićem u Banjaluci ukazala da se period stabilnije epidemiološke situacije iskoristi za napredak procesa imunizacije.
Šeranić i Zeljković sa delegacijom SZO u BiH (foto: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske) -
Šeranić i Zeljković sa delegacijom SZO u BiH (foto: Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske)

Predstavnici SZO, na čelu sa vršiocem dužnosti šefa Kancelarije Fabiom Skanom, istakli su potrebu da se vakciniše najveći dio populacije starije od 65 godina, da se što je prije moguće vakcinišu ranjive kategorije, a zatim da se taj proces proširi i iskoristi prilika za jačanje rutinskog sistema imunizacije.

Naglašena je važnost sprovođenja i poštovanja svih epidemioloških mjera tokom ljeta, a posebno prilikom putovanja i okupljanja, kako bi se smanjio rizik od obolijevanja u ovom periodu i epidemiološka situacija održala što povoljnijom.

Šeranić je izrazio interes da laboratorija Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske postane referentna laboratorija za grip Svjetske zdravstvene organizacije.

Tokom razgovora, Skano se interesovao i za status donošenja zakona kojim bi se zabranilo pušenje na javnim mjestima, kako bi stanovništvo Republike Srpske koristilo od 100 odsto zatvorenih prostora bez duvanskog dima.

Posjeta delegacije Svjetske zdravstvene organizacije Banjaluci nastavljena je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.