latinica  ћирилица
16/06/2021 |  18:02 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Umjesto odgovora za pregovore o budućnosti, iz Sarajeva novi napadi (VIDEO)

Republika Srpska ne sprema tim za mirni razlaz, kako se može čuti od pojedinih ambasadora i zvaničnika u Sarajevu, već pregovarački tim za dijalog sa Federacijom o budućnosti BiH, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Premijer Srpske Radovan Višković pozvao je partnere iz Federacije na razgovor jer samo tako može da se sačuva BiH.

Početak takvog razgovora nameće se kao imperativ nakon što je Hrvatska spriječila da se u završnoj Deklaraciji NATO, BiH pomene bez formulacije o Dejtonskom sporazumu koji je osnov njenog unutrašnjeg uređenja.

Dvije i po decenije od Dejtonskog sporazuma, BiH se sapliće o sopstvenu prošlost. Budućnost joj zavisi od stranog intervencionizma, a ponajmanje od želje tri konstitutivna naroda. Centralizacija plaši Srbe dok na pomen samoopredjeljenja Republike Srpske iz Sarajeva prijete ratom. Srpska želi dijalog sa Federacijom, ne pravi tim za mirni razlaz, već za razgovore o budućnosti BiH, poručuje predsjednica Srpske.

- Mi govorimo o budućnosti. Zašto? O budućnosti, dakle o onome o čemu treba da pričaju dva entiteta i tri konstitutivna naroda, prosto zato što mi u BiH funkcionišemo na osnovu te matrice. I mislim da bi bilo dobro da smo o ovoj temi razgovarali i mnogo ranije, i prije zaključaka Narodne skupštine - kaže predsjednica Srpske.

Bošnjačka strana je samo za razgovor koji vodi ka smanjenju nadležnosti Srpske i jačanju centralnih vlasti u Sarajevu. BiH vide bez entiteta, problematizuju konstitutivnost naroda, prave teren za građansku državu i prijete Srpskoj pozivajući se na presude Tribunala u Hagu.

- Nije uopšte pitanje da li će biti realizovana ova politika koju danas vodi Milorad Dodik ili ne. On stalno zagovara slabljenje institucija BiH, govori o otcjepljenju o tzv. o samoopredjeljenju, a nije to pitanje. Pitanje je hoće li postojati Republika Srpska ili neće postojati Republika Srpska - rekao je Šefik DŽaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Republika Srpska postoji i postojaće. Njeni predstavnici spremni su žrtvovati lični komoditet za odbranu Republike Srpske i pri tome neće učiniti ništa da dođe do rata, odgovara premijer Srpske.

- Mi želimo zajednički život, ali da budemo uvaženi i da druga strana koja se kune u BiH, ako želi da sačuva, uvaži da na prostoru BiH žive tri konstitutivna naroda. Najbolje je da sjednemo za sto i da se dogovorimo o budućnosti BiH i da dođemo do najboljih rješenja za građane BiH bez stranog uplitanja - ističe Višković.

Nije tajna da političko Sarajevo želi strano uplitanje tj. vidljivije djelovanje novoimenovanog visokog predstavnika. Nesvjesni da time šalju poruku da je BiH nemoguća, jer joj je potreban strani tutor.

DŽaferović je izjavio da "polaže velike nade u visokog predstavnika koji dolazi iz snažne moćne države koja podržava BiH".

A kako ta i druge moćne zemlje okupljene u NATO gledaju na nas vidjelo se iz Dekalaracije u kojoj je BiH ovlaš pomenuta, ali bez pomena konstitutivnih naroda i entiteta dok je Dejtonski sporazum "umetnut" tek na interevnciju Hrvatske.

- Neko ima problema sa Dejtonom, hoće da ga razmontira, a istovremeno se neki ljudi kao Milorad Dodik, o kome možemo misliti šta hoćemo, kažnjavaju zato što krše Dejton da bi onda taj isti Dejton "na mišiće" morali gurati u Deklaraciju jer je NATO ne želi. Dakle, to je poremećena logika, tu nešto nije u redu - rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska je reagovala zbog Hrvata u BiH, a time pomogla i Srbima. Bošnjacima je zamalo izmakao "dar s neba" - BiH bez Dejtona, entiteta i konstitutivnigh naroda, čekaće novu priliku da im međunarodni faktor uredi državu po njihovj mjeri. Zato ne čudi što odbijaju razgovore o budućnosti BiH sa legitimnim predstavnicima srpskog naroda, odnosno Republike Srpske.