latinica  ћирилица
17/06/2021 |  20:09 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

Deklaracija ne mijenja poziciju BiH, Srbije i Moldavije u vezi sa NATO

Savjetnica srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić izjavila je Srni da je na današnjem Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Antaliji usvojena deklaracije u kojoj je pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO savezom.
Antalija - Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi - Foto: RTRS
Antalija - Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj EvropiFoto: RTRS

Upitana da prokomentariše pisanja pojedinih medija bliskih političkom Sarajevu da je na Samitu usvojena deklaracija koja predviđa, kako su naveli, članstvo u NATO, Babićeva je istakla da je to apsolutna neistina, te da nije bilo riječi o članstvu već saradnji sa NATO savezom, što je u skladu sa pozicijom BiH.

- Naravno da nikakva obaveza ka pristupanju u NATO nije preuzeta. To ne bi bilo ni moguće pored učesnica SEECP koje nisu opredjeljene za članstvo, kao što su: Srbija, Moldavija i BiH, ali svi zajedno su opredjeljeni za saradnju sa Alijansom. To je pozicija koju je BiH formalno verifikovala usvajanjem Programa reformi - istakla je Babićeva.

Ona je naglasila da ne treba posebno napomenuti da ova deklaracija ne mijenja poziciju ni Srbije ni Moldavije ni BiH u pogledu NATO.

- Članice SEECP-a su: Turska, Grčka, Bugarska, Rumuniji, Moldavija, Hrvatska, Srbija, Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i samoproglašeno Kosovo, a zbog zemalja koje nemaju aspiracije prema NATO zato i piše evropske integracije, a evroatlantske su za one koje su već članice NATO - rekla je Babićeva za Srnu.

Iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Srni je rečeno da dezinformacije u vezi sa ovom deklaracijom predstavljaju još jedan u nizu pokušaja sarajevskih medija i političkog Sarajeva da se putem falsifikata istine i istinom falsifikata javnom mnjenju podmetne laž o odnosu Milorada Dodika prema NATO.

- Nikakav potpis na bilo kakav dokument o integraciji BiH u NATO Milorad Dodik nikad nije potpisao, pa ni na današnjem zasjedanju SEECEP-a u Turskoj. Očigledno je da su mediji iz FBiH, koji su objavili ovu notornu laž, po ko zna koji put pokazali da kod njih istina curi kao voda kroz rešeto te da su majstori neistina i pamfleta - naglasili su u Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.