latinica  ћирилица
22/06/2021 |  19:11 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Hašani, rodni kraj Branka Ćopića - mjesto koje morate posjetiti (VIDEO)

Hašani, rodno mjesto književnika Branka Ćopića, mjesto je koja morate posjetiti. Ova kulturno-turistička destinacija dio je projekta "Bašta sljezove boje-Hašani". Obnova je realizovana uz pomoć Vlade Republike Srpske.
Hašani - Foto: RTRS
HašaniFoto: RTRS

Vikendom Hašani ožive jer dolaze posjetioci iz raznih krajeva. Obnovljena je škola, djeda Trišin mlin i urađena replika kuće Branka Ćopića.

- Јa sam ovdje treći put.Kad imam vremena navratim da vidim kako se renovira i rankova kuća i ovaj mlin kako je uređen.Očekujem i nadam se da će ovo biti mjesto češćeg dolaska i da će upravo đaci iz škola organizovati izlete.I da će se i književne večeri ovdje održavati - kaže Milić Radić iz Prijedora.

Malobrojni mještani Hašana vole da im neko dođe u goste jer je ovaj kraj nekada vrvio od ljudi.Sada su rijetki oni koju su se vratili na svoja stara ognjišta.

- Najviše vikendom, baš puno dolazi. Baš tu treba i sa lokalne zajednice potegnuti neku saradnju sa Banjalukom da se to što bolje organizuje - istakao je Ranko Stojisavljević, presjednik savjeta MZ Hašani.

Prije dvanaest godina u Hašanima je formirano Zavičajno društvo Branko Ćopić-Hašani-Krupa na Uni. Cilj je da promovišu turističke potencijale, organizuju đačke ekskurzije i knjižnjevne manifestacije.

U Hašane se može doći iz pravca Novog Grada preko Rudica i Dubovika,kao i preko Budimlić Јapre.Iz Federacije BiH put vodi od Bosanske Krupe preko Arapuše do pitomog Podgrmeča i Ćopićevih Hašana.

Opširnije u prilogu: