latinica  ћирилица
23/06/2021 |  09:57 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

NSRS o Nacrtu zakona o porijeklu imovine

Narodna skupština Republike Srpske razmatra Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Prenos na RTRS plusu i našem portalu.

 

Nacrtom zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, čiji je predlagač Klub poslanika SNSD-a, uređuju se uslovi, način i postupak pod kojima se utvrđuje imovina fizičkog lica i njeno uvećanje, kao i poseban porez na uvećanje, koje u uzastopnom periodu do tri godine prelazi 300.000 KM, a za koju vlasnik ne može da dokaže način sticanja, kao i nadležni organi.

Poslanici NSRS razmotrili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu kojim su preciznije definisani ciljevi razvoja stočarske proizvodnje u Republici Srpskoj koji se odnose na primjenu informatičkih tehnologija i organske stočarske proizvodnje, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Narodna skupština Republike Srpske je, nakon redovne pauze, razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti su potreba da se unaprijedi primarno tržište kroz pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti, kao i da se omogući dalji razvoj brokersko‐dilerske djelatnosti, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica izazvanih virusom korona.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju propisano je da su studentska predstavnička tijela i studentske organizacije dužne u roku od 30 dana od dana izbora novog rukovodstva da dostave Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo podatke o novom rukovodstvu radi upisa u registar

Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o upravljanju otpadom, po hitnom postupku, a nakon toga i Prijedlog zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj, te Prijedlog zakona o studentskom standardu.

Poslanici su se danas izjasnili o tačkama koje su apsolvirane. Po hitnom postupku usvojeni su Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece kojim je omogućen upis u registar lica koja su osuđena prema zakonima koji su prestali da važe.

Pred Narodnom skupštinom je, između ostalog, Nacrt zakona o porijeklu imovine, a dolazi na prijedlog SNSD-a. Njime će se, kažu, Srpska jasno opredijeliti da nema kompromisa u borbi protiv korupcije. Na donošenju Zakona o porijeklu imovine insistira i opozicija.

Pred poslnicima je i Prijedlog zakona o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o studentskom organizovanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stočarstvu, te Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske.