latinica  ћирилица
23/06/2021 |  15:15 | Autor: SRNA

Rudić: Unapređuje se tržište hartija od vrijednosti

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti su potreba da se unaprijedi primarno tržište kroz pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti, kao i da se omogući dalji razvoj brokersko‐dilerske djelatnosti, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica izazvanih virusom korona.
Snježana Rudić - Foto: Screenshot/YouTube
Snježana RudićFoto: Screenshot/YouTube

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Snježana Rudić je obrazlažući prijedlog ovog akta u Narodnoj skupštini rekla da bi pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti trebalo da doprinese kako povećanju obima emisija, a samim tim i tržišnog materijala na Banjalučkoj berzi, tako i efikasnijem pristupu raznovrsnim izvorima kapitala.

- Na ovaj način, privrednim društvima bi pristup finansijskim sredstvima neophodnim za redovne poslovne aktivnosti ili unapređenje i proširenje poslovanja bio lakši, brži i jeftiniji, a što bi olakšalo poslovanje u okolnostima smanjene likvidnosti usljed virusa - rekla je Rudićeva.

Ona je dodala da je u znatnom obimu izvršeno usklađivanje ovog zakona i sa relevantnim propisima Evropske unije koji uređuju predmetnu materiju.

Rudićeva je rekla da se razlike između Nacrta i Prijedloga zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju u tome da je precizirana odredba kojom se uređuju izmjene i dopune prospekta, a s ciljem njene pravilne primjene.

- Za vrijeme javne ponude emitent ne može mijenjati prospekt u dijelu koji se odnosi na obim emisije, rokove trajanja ponude i sadržaj prava definisana hartijama od vrijednosti, uključujući i način na koji su ta prava obezbijeđena. Osim navedenog, preciziran je rok u kome je emitent obavezan objaviti prekid emisije usljed novih okolnosti, kao i rok u kojem je obavezan podnijeti nadležnoj Komisiji zahtjev za izmjene i dopune prospekta - navela je Rudićeva.