latinica  ћирилица
24/06/2021 |  09:56 ⇒ 13:38 | Autor: RTRS

NSRS: Dan za glasanje (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu i Nacrt zakona o društvenom preduzetništvu Republike Srpske. Trećeg dana zasjedanja na 17. redovnoj sjednici pred poslanicima je i dan za glasanje.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Prenos na RTRS plusu i našem portalu.

 

Današnji dan obilježile su kritike opozicije i poziv poslanika iz vladajuće koalicije, u najvećoj mjeri SNSD-a, da se konstruktivnom raspravom dođe do što kvalitetnijeg teksta.

Zakon će i u javnu raspravu, bar prema prijedlogu značajnoj broja poslanika, ali i Zakonodavnog odbora. Nakon 90 dana javne rasprave i prilagođavanja teksta svim zahtjevima ponovo će pred poslanike u formi prijedloga. Prema tekstu nacrta predlagač kaže da će Republika Srpska, stavljanjem pod lupu svakog pojedinca čija imovina je u uzastopne tri godine rasla više od 300.000 KM, jasno staviti do znanja da nema kompromisa u borbi protiv korupcije i iskorjenjivanja sive ekonomije.

Prema nacrtu bi za vođenje postupka bila nadležna Poreska uprava, a bio bi formiran i poseban porez primjenom stope od 75 odsto na poresku osnovicu, koja se utvrđuje u vrijednosti imovine, a prihod od tog poreza bi pripao budžetu Republike.

Prilikom utvrđivanja porijekla i vrijednosti imovine uzimala bi se u obzir cjelokupna imovina fizičkog lica, nepokretnosti, pravo građenja, hartije od vrijednosti, motorna vozila, štednja, kripto valute i ostala imovina, ali i imovinska prava.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Srpskoj potreban zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, ali da nije siguran da će na ovom planu biti postignuti adekvatni rezultati ukoliko ne bude odgovarajuće saradnje sudova i tužilaštava.

Potpredsjednik Vlade Anton Kasipović rekao je da je uvjeren da je svima u Srpskoj potreban zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, te je izrazio nadu da će se u javnoj raspravi dobiti što kvalitetniji prijedlog ovog akta.

Poslanici će razmatrati i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je predložio poslanik Perica Bundalo.