latinica  ћирилица
25/06/2021 |  07:46 ⇒ 15:02 | Autor: RTRS

I danas meteoalarm, moguće nevrijeme

Narandžasti meteoalarm upaljen je danas za područje Višegrada, Tuzle, Sarajeva i Mostara zbog ekstremno visoke temperature vazduha, ali i mogućeg nevremena, pljuskova, grmljavine i grada mjestimično, dok je za ostale krajeve na snazi žuto upozorenje.
Vreline - Foto: ilustracija
VrelineFoto: ilustracija

Najviša dnevna temperatura danas se očekuje na području Mostara, između 36 i 39 stepeni Celzijusovih u periodu od 12.00 do 17.00 časova, zbog čega je izdato narandžasto upozorenje.

I na području Sarajeva danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog najviše dnevne temperature između 34 i 37 stepeni Celzijusovih, ali i i žuto jer se očekuje grmljavina, a lokalno je moguća i pojava grada.

Na području Višegrada narandžasti meteoalarm upozorava na najvišu temperaturu koja će biti veća od 35 stepeni Celzijusovih, osim na planinama, a žuti meteoalarm na moguću grmljavinu.

Na području Prijedora, Banjaluke i Foče danas je na snazi žuti meteoalarm zbog maksimalne temperature vazduha od 32 do 35 stepeni, osim na planinama, ali i zbog očekivane lokalne grmljavine.

Za područje Trebinja žuto upozorenje je na snazi samo zbog najviše temperature vazduha do 35 stepeni Celzijusovih.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Žuto upozorenje znači da vrijeme može biti potencijalno opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez.

Protivgradna preventiva Republike Srpske spremna je za protivgradno dejstvo jer su za danas i sutra najavljene vremenske nepogode.