latinica  ћирилица
03/07/2021 |  16:14 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Parastos za kasindolske borce (VIDEO)

Kod spomen-obilježja u naselju Kasindo u Istočnoj Ilidži služen je parastos za poginule pripadnike Kasindolskog bataljona Vojske Republike Srpske.
Kasindolski bataljon - Foto: RTRS
Kasindolski bataljonFoto: RTRS

Vijence su položile porodice poginulih, saborci, predstavnici boračke organizacije, MUP Republike Srpske, republičke i opštinske vlasti.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, Boško Tomić, poručio je da Republiku Srpsku treba sačuvati da bi se odužili onima koji su život ugradili u njene temelje.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata pripadnici Kasindolskog bataljona branili su srpski narod na širem području Sarajeva, od Treskavice do Olova.

Poginulo je 99, a ranjeno 60 pripadnika te jedinice, koja u ratu nije okaljala obraz ni čast.

Davor Mijović poginuo je 1992.

- Ponosni smo što smo ga imali ali tuga je velika. Drago nam je štio se okupljamo i ne zaboravljamo - ističe njegova majka Ljubica.

Očuvanje uspomene na ratni put Kasindolskog bataljona, poginule junake i briga o njihovim porodicama trajna je obaveza njihovih saboraca, ali i vlasti.

- Danas je najsvetiji dan u našem mjestu Kasindolu, to je parastos za poginule borce. Za njih 99 koji su ugradili život temelje Republike Srpske - kaže Slobodan Maunaga - predsjednik Boračke organizacije "Ilidžanski borac".

Vojska i narod odbranili su u ratu Republiku Srpsku, danas je napadaju ekonomski, politički i zato je obaveza svih, bez obzira na kojoj su poziciji, da vode računa o njenom očuvanju - poručio je izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, Boško Tomić.

- Veoma je lijepo što se građani okupljaju u velikom broju. To znači da priznaju ono šta su njihovio najdraži dali, svoj život. A nama ostaje da se i dalje borimo za Republiku Srpsku - naglasio je Tomić.

Manifestacija "Dani Kasindolskog bataljona" čuva sjećanje na 99 poginulih pripadnika ove jedinice.