latinica  ћирилица
07/07/2021 |  11:58 ⇒ 08/07/2021 | 13:37 | Autor: RTRS

Teatar fest: "Pukovnik Ptica" sinoć, "Kreketanje" večeras

Drugog takmičarskog dana Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci, nastupilo je Gradsko pozorište iz Podgorice sa predstavom "Pukovnik Ptica" po tekstu Hrista Bojčeva, a u režiji Marka Manojlovića.
Teata fest "Petar Kočić" - Foto: Twitter
Teata fest "Petar Kočić"Foto: Twitter

Riječ je o slatko-gorkoj tragikomediji koja poetikom balkanskog magičnog realizma govori o balkanskom mentalitetu unutar evropskog kulturološkog konteksta.

Hristo Bojčev jedan je od najuticajnijih savremenih bugarskih dramskih pisaca. Njegovi komadi izvedeni su u više od 30 zemalja širom svijeta. Komad "Kapetan Ptica" prati sudbinu šest ludaka koji bježeći iz bolnice odlaze pred Strazbur tražeći da se njihova družina prizna kao međunarodni faktor. Postavka Gradskog pozorišta iz Podgorice ovim komadom insistira na potrazi za ljudskom toplinom.

Tekst "Kapetana ptica" prepun je metafora koje su ponuđene kao mogući ključ za čitanje odnosa između balkanskih naroda i Evropske unije.

U okviru treće takmičarske večeri Teatar festa "Petar Kočić" večeras će nastupiti Narodno pozorište Tuzla s predstavom "Kreketanje" po tekstu Almira Bašovića, a u režiji Aleša Kurta.

Ova predstava bila je izuzetno zapažena na proteklom Sterijinom pozorju. Oslanjajući se na čuvene Aristofanove "Žabe" analizira odnos savremene publike prema fenomenu pozorišne umjetnosti.