latinica  ћирилица
10/07/2021 |  18:49 ⇒ 21:12 | Autor: RTS

Albanci u Đakovici zabranili srpskoj povratnici ulazak u prodavnicu

Dragici Gašić, srpskoj povratnici u Đakovicu, zabranjen je ulazak u najbližu prodavnicu čiji je vlasnik Albanac. Vuksanu Gojkoviću, koji joj doprema namirnice, tokom noći izbušili su dvije gume na automobilu.
Dragica Gašić (Foto: kosovo-online.com) -
Dragica Gašić (Foto: kosovo-online.com)

Gašićeva je rekla da su je zaposleni u obližnjoj prodavnici obavijestili da ne može više kod njih da kupuje, čak ni hljeb.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je na Tviteru da se vrše strašni i neljudski pritisci na Dragicu Gašić da napusti Đakovicu, navodeći da joj se zabranjuje i kupovina namirnica.

- Dokle ide mržnja, da je gazda marketa zabranio da joj prodaju namirnice i hljeb, jer je Srpkinja. Ali neće Dragica ostati gladna. Kancelarija za KiM je angažovala dostavu hrane za nju i hrabrog Vuksana koji je čuva - rekao je Petković.

Kaže da je time prinuđena na dostavu hrane i drugih potrepština, ali i da prema osobi koja joj pomaže žitelji Đakovice pokazuji netrpeljivost.

Vuksanu Gojkoviću su u četvrtak izduvali gume na automobilu, a protekle noći su ih pocijepali oštrim predmetom.

Iz dana u dan Dragica se suočava sa negodovanjem lokalnih Albanaca da ostane u svom stanu. I lokalna samouprava pokušava pred sudom da joj oduzme pravo vlasništva nad stanom koji je dobila prije sukoba na Kosovu.

Dragica je prva osoba srpske nacionalnosti koja namjerava da se vrati u Đakovicu, a podršku su joj pružili njemački ambasador i NVO iz Prištine, a Misija OEBS-a osudila je napade na nju.

Misija OEBS-a poručila je da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa komšijama.

U saopštenju se navodi da je pravni okvir za povratak na Kosmet jasan, te poziva sve uključene strane da podrže vladavinu zakona.

I specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin podržao je pravo na povratak Dragici Gašić podsjetivši na značaj unapređenja i zaštite prava svih povratnika.

Tanin je u saopštenju pozvao centralne i lokalne institucije da u saradnji sa civilnim društvom i lokalnim zajednicama obezbijede pogodno okruženje za sve povratnike.

Dragica Gašić prva je srpska povratnica u Đakovici, a nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se vratila da živi u tom mjestu, jedanaest nevladinih organizacija iz te opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što prije isele i najavilo je podnošenje peticije vladi samoproglašenog Kosova.

Prije tri dana je i Opština Đakovica podnijela tužbu, kojom traži da se poništi ugovor o izdavanju stana sa Gašićevom uz zahtjev da se o tome donese privremena mjera.