latinica  ћирилица
14/07/2021 |  14:18 ⇒ 22:55 | Autor: RTRS

Mehmedagić u pritvoru (VIDEO)

Po nalogu Tužilaštva BiH, MUP Kantona Sarajevo jutros je uhapsio direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmicu.
Osman Mehmedagić - Foto: Screenshot
Osman MehmedagićFoto: Screenshot

Mehmedagić je uhapšen zbog istrage spornih diploma i pranja novca tokom kupovine kuća u Sarajevu.

- Tužilaštvo BiH vodi istragu u kojoj se osumnjičeni Mehmedagić tereti za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave i pranje novca - naveo je portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Nakon višečasovne kriminalističke obrade, Mehmedagić je sproveden u prostorije za zadržanje kantonalnog MUP-a, gdje, prema zakonu, može biti zadržan 24 časa.

U žiži interesovanja Tužilaštva BiH je akademski istorijat i sumnjiva diploma prvog bh. bezbjednjaka, ovaj put navodno stečena na tuzlanskom Američkom univerzitetu. Kada mu je Inspektorat Republike Srpske prije dvije godine poništio diplomu Univerziteta za poslovne studije, dragocjeni dokument pronašao je na Američkom univerzitetu u Tuzli.

Tu diplomu Mehmedagić je proglasio tajnim dokumentom, iako pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student tog Univerziteta, a u feri "Diploma" uhapšen je i vlasnik tog Univerziteta Denis Prcić.

Kad je riječ o pranju novca, za šta je Osmica osumnjičen, Tužilaštvo istražuje i novčane transakcije za kupovinu dvije kuće u Sarajevu za šta, navodno, postoje bankovni izvodi o podizanju novca sa njegovih računa.

Danas je policija pretresla Mehmedagićevu kuću u naselju Hrasno. O izuzetim dokazima nemamo zvaničnu potvrdu, ali iz kuće je, navodno, izneseno nekoliko aktovki i veći broj dokumenata.

Medijima u Sarajevu nije promaklo da je samo nekoliko minuta nakon pretresa, ispred kuće direktora OBA podignut i asfalt.

Skandal o hapšenju prvog čovjeka OBA, koji se i pored brojnih istraga nije odricao fotelje, odjeknula je i u svjetskim medijima.

Povezane vijesti:

Izetbegović: Fokus Tužilaštva BiH usmjeren prema Bošnjacima

Izetbegovićeva reakcija žal za danima kada je SDA odlučivala u OBA