latinica  ћирилица
14/07/2021 |  18:18 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Izetbegović: Fokus Tužilaštva BiH usmjeren prema Bošnjacima

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se na danas na Fejsbuku nakon što je jutros, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšen direkor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

Zanimljivo je da se Izetbegović oglasi tek nakon što su vijest o hapšenju Mehmedagića objavili brojni svjetski mediji i to u danu kada je iz Zagreba stigla vijest da njegova supruga Sebija nema položen nijedan ispit sa postdiplomskih studija.

Izebegović je naveo da je ovo "četvrti pokušaj Tužilaštva, istog tužioca i njegovih nalagodavaca, da po bilo kojem osnovu procesuira i kompromituje Osmana Mehmadagića".

Tvrdi da to pokušavaju već godinama, kroz fabrikovanje raznih afera.

Izetbegović tvrdi da je cilj uklanjanje Mehmedagića sa čela OBA kako bi, kako navodi, "antidržavne politike ovladale obavještajnom službom i kako bi od nje napravili ispostavu obavještajnih agencija iz susjedstva".

- Taj cilj se i ne skriva, pa smo svjedočili tome da neki od vodećih srpskih političara OBA nazvaju "neprijateljskom agencijom" - navodi on.

Izetbegović tvrdi da je fokus Tužilaštva BiH usmjeren prema Bošnjacima na važnim pozicijama u BiH i prema oficirima /tzv./ Armije BiH kada su u pitanju ratni zločini.

- Na udaru su Mehmedagić, /Fadil/ Novalić, /Bisera/ Turković, /Selmo/ Cikotić... I niko od srpskih ili hrvatskih poličara - naveo je Izetbegović.