latinica  ћирилица
15/07/2021 |  11:49 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Vučić: Vojska Srbije u svakom trenutku zaštitiće svoju zemlju

Predsjedik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Vojska Srbije u svakom trenutku biti u stanju i imati dovoljnu snagu i silu da zaštiti i sačuva svoju zemlju.
Aleksandar Vučić - Foto: RTS
Aleksandar VučićFoto: RTS

- Mnogo stvari još moramo da uradimo, imajući u vidu činjenicu da se u okruženju svi dramatično naoružavaju - rekao je Vučić, nakon sastanka u Generalštabu u Beogradu sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem i predstavnicima vojnog vrha.

On je ocijenio da se Srbija nalazi u veoma složenom okruženju i složenoj političkoj situaciji i da je upravo zato Vojska Srbije neophodna kao garant očuvanja mira i stabilnosti i odvraćanja od napada na Srbiju.

Vučić, koji je i vrhovni komandat Vojske Srbije, istakao je da su sagledane i analizirane sposobnosti Vojske Srbije i šta je to što je neophodno kako bi se unaprijedili borbena gotovost i operativne sposobnosti vojske.

- Mi se time ponosimo. Nastavićemo sa tim ne ugrožavajući nikoga, a uvijek želeći samo da sačuvamo mir i razmišljamo o ekonomskom razvoju - naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da vjeruje da će ljudi biti zadovoljni ogromnim ulaganjima u Vojsku Srbije koja nisu bila od 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- Mnogo toga još moramo da uradimo, posebno za takozvane uslove noćne borbe, nabavljanje dodatnih optoelektronskih sredstava, nabavljanje novih, savremenih oruđa i oružja za protivvazdušnu odbranu, Ratno vazduhoplovstvo, ali i za dalje jačanje naših pešadijskih jedinica - naveo je Vučić.

On je istakao da je na sastanku bilo riječi i o intenziviranju saradnje sa fabrikama domaće namjenske industrije.

- Posebno smo razgovarali o dodatnom angažmanu fabrika naše namjenske industrije, sa kojima će Ministarstvo odbrane obaviti dodatne i posebne razgovore. Mi ne bježimo od toga da uložimo značajne sume novca u narednom periodu, ali ta isporuka mora da bude drugačija, odgovornija, veća u narednom periodu - rekao je Vučić.

On je napomeuo da taj ekonomski razvoj omogućava i bolji status vojnika, te da vjeruje da će taj status biti popravljen i prije kraja ove godine dodatnim povećanjima primanja, ali i dodatnim nabavkama vojne opreme i naoružanja, većom snagom i većom čvrstinom Vojske Srbije.