latinica  ћирилица
15/07/2021 |  15:27 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Sud u Bihaću potvrdio da nošenje šubare sa dvoglavim orlom nije zabranjeno (VIDEO)

Pravosnažna oslobađajuća presuda Kantonalnog suda u Bihaću epilog je prekršajnog postupka protiv dvojice srpskih mladića iz Bosanskog Petrovca, kojima su prošle godine uručene novčane kazne jer su na Badnji dan nosili šubare sa grbom Srbije.
Bos. Petrovac: Kažnjeni zbog šubare sa kokardama (Foto: Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH) -
Bos. Petrovac: Kažnjeni zbog šubare sa kokardama (Foto: Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH)

Malim predmetom, a velikom presudom, kako kažu u ovoj opštini, prekinuta je tradicija kažnjavanja Srba na pravoslavni praznik.

Danilo Kecman, koji je na Božić 2020. godine u policijskoj stanici u Bosanskom Petrovcu sa još jednim prijateljem saslušavan tri sata zbog sporne fotografije na kojoj je nosio šubaru sa grbom Srbije, danas kaže da je pobjednik.

Priča da mu i dalje nije jasno zašto su on i njegova porodica i prijatelji doživjeli neugodne situacije, samo zato što njeguju tradiciju pravoslavlja i običaje srpskog naroda.

- Nismo dobili priliku da se borimo na sudu, odmah su stavili ljagu na naša imena. Samim tim to je prouzrokovalo da nas i komšije Bošnjaci drugačije posmatraju - kaže Kecman.

Direktor Centra za podršku povratnicima Unsko-sanskog kantona, Nemanja Davidović kaže da su Srbi svake godine na najradosniji praznik doživljavali kažnjavanja od policije kantonalnog MUP-a.

- Negativni pojedinci koji žive, nažalost, ovdje u Bosanskom Petrovcu htjeli su da im stave na leđa teret, a prethodnih par dana dokazali smo da nije tako i da je ovdje suživot dobar, da nema nikakvih četničkih obilježja - kaže Davidović.

Advokat Milan Petković, koji je bez nadoknade odlučio stati u odbranu mladića u sudu u Bihaću, kaže da je protiv dva lica podnesen izvještaj o počinjenom prekršaju za izazivanje vjerske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, kao i disciplinski postupci protiv policijskih službenika, pravoslavaca, koji su takođe bili na spornoj fotografiji.

- Dobili smo prvo oslobađajuću prvostepenu, a nakon toga i pravosnažno oslobađajuću presudu Kantonalnog suda. Naša odbrana se zasnivala na tome da niti šubara niti šajkača nije zabranjena, a da grb dvoglavog orla, ne samo što nije zabranjen, već se koristi i u Oružanim snaga BiH, odnosno Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk ga koristi - ističe Petković.

Pravda nije zadovoljena, kažu u Bosanskom Petrovcu. Oštećeni će tražiti pravo na naknadu štete jer su, kako kažu, zbog neopravdane osude, pretrpjeli torturu i svakim danom strahovali da li će ponovo, samo zato što su Srbi, biti privođeni ili kažnjeni.