latinica  ћирилица
17/07/2021 |  09:19 ⇒ 13:36 | Autor: SRNA

Turci u BiH nabavljaju oružje za Albance

Turski trgovci naoružanjem, zajedno sa Ministarstvom odbrane BiH i lokalnim posrednicima, posljednjih nedjelja u Sarajevu intenzivno ugovaraju detalje nabavke veće količine oružja, municije i ubojnih sredstava namijenjenih kosovskim bezbjednosnim snagama, pišu beogradske "Večernje novosti".
Oružje - Foto: RTRS
OružjeFoto: RTRS

Pozivajući se na izvore iz domaćih bezbjednosnih službi, list navodi da je ovaj poduhvat papirološki vješto maskiran kako bi prošao nezapaženo u javnosti.

Prema operativnim saznanjima srpskih obavještajaca, kao formalni kupac u svim dokumentima navodi se Turska, iako su krajnji korisnici naoružanja jedinice na Kosovu i Metohiji.

List navodi da je u središtu posla spisak od gotovo 30 tipova naoružanja – mitraljeza i teških mitraljeza, ručnih raketnih bacača, automatskih pušaka, protivtenkovskih mina, šatora i druge vojne opreme.

Kako ističe list, prema standardima izuzetno moderne i moćne turske armije, ovaj arsenal je zastario, što je srpskim službama bezbjednosti i dalo jasan signal da bi krajnji korisnik mogao da bude prikriven.

- Operativnim radom došlo se do detalja razrađenog plana tihog opremanja jedinica kojima komanduje vlada u Prištini. Reč je o mahom starijim tipovima naoružanja različitih proizvođača, a ovaj arsenal zanimljiv je nepriznatim vojskama u povoju, terorističkim grupama i paravojnim formacijama - navodi list.

Dominiraju ručni raketni bacači, protivoklopna sredstva, minobacači, mitraljezi i teški mitraljezi, mahom sovjetske i američke proizvodnje.