latinica  ћирилица
18/07/2021 |  11:06 ⇒ 12:56 | Autor: RTRS

Farma magaraca čuvar zdravlja (VIDEO)

Opština Prnjavor može se pohvaliti i jednom farmom, rijetkom za ova područja, farmom magaraca. Na ovoj farmi živo je i veselo od jutra do mraka.
Farma magaraca - Foto: RTRS
Farma magaracaFoto: RTRS

Јoš u starom Egiptu, osim za vuču, magareće mlijeko, koristilo se u ishrani, a kraljica Kleopatra se čak i kupala u njemu! Danas, zbog rijetkog broja grla, mlijeko koje daju magarice veoma je cijenjeno. Ne samo zbog toga što je veoma kvalitetno , nego i što se malo dobije od jedne muže.

Zbog zdravstvenih problema djeteta, Svjetlana Vrhovac i njen suprug bili su prinuđeni da po mlijeko idu čak u Modriču. Vidjevši koliko je pomoglo njihovom dječaku odlučili su se na kupovinu jedne magarice i tako je član njihovog domaćinstva postala i magarica Meri.

-I danas pije mlijeko i super se osjeća! E, onda smo krenuli, zavoljeli smo jednu, onda smo krenuli sa drugom, trećom, četvrtom, petom, šestom, i sada imamo 22 komada! Da napomenem još, moram da napomenem, da ne bih došla do ovoga posla da nisam došla do Ljube Kočića i Vukašina Kočića sa Manjače! Ovom prilikom im se zahvaljujem! Oni su mi pomogli, oni su me uveli u posao, dali su mi podršku! I dan danas mi daju podršku! Јa sam sve ove magarice što vidite ovdje od Ljube Kočića i Vukašina Kočića pokupovala! - kaže Svjetlana Vrhovac.

Svjetlana kaže da se magareće mlijeko pije ujutro na tašte po jedan decilitar. Od zdravstvenog stanja i potrebe, terapije su 11 dana i 21 dan. Pomaže kod astme, bronhitisa, upale pluća. Dobro je za popravljanje i očuvanje imuniteta. Imali su ponudu da prodaju mlijeko za pravljenje domaćih sapuna, ali su odbili.

- Da li će magarica danas dati jedan, dva ili tri decilitra, jedna magarica! Mi sad, trenutno, muzemo pet komada. Ne možemo sustići, što se kaže, pošto se pokazalo da je mlijeko kod nas zdravo, čisto i uredno. Mi svojim kupcima pokušavamo da izađemo u susret! - dodaje Svjetlana.

Kupci dolaze iz svih krajeva, jer se magarcima daje samo prirodna hrana: sijeno, trava, kukuruzi, voda, mekinje. Muzu se tri puta dnevno, mlijeko se ne kuva i obavezno se drži u frižideru. Višak mlijeka pakuju i čuvaju u zamrzivaču. Za sada ne razmišljaju o pravljenju sira, zbog komplikovane tehlogije, iako kilogram magarećeg sira na tržištu košta 1.000 evra i jedino se proizvodi u Srbiji!