latinica  ћирилица
22/07/2021 |  14:26 ⇒ 14:37 | Autor: RTRS

Savjet ministara: Odobren projekat unapređenja zdravstvenog sistema

Savjet ministara prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat unapređenja zdravstvenih sistema, vrijedan 75 miliona američkih dolara.
Sjednica Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sjednica Savjeta ministaraFoto: RTRS

Delegacija BiH treba da tokom pregovora za zaključivanje ovog sporazuma istakne potrebu smanjivanja planiranih previsokih troškova upravljanja i monitoringa projekta u iznosu od oko pet miliona američkih dolara, jer bi se ta sredstva mogla usmjeriti za razvoj zdravstvenih ustanova u BiH, saopšteno je nakon sjednice Savjeta ministara.

Riječ je o veoma povoljnom zajmu sa rokom otplate do 35 godina, s alokacijom na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, a tačni iznosi će se dogovoriti tokom pregovora.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora dostaviti Prijedlog sporazuma Savjetu ministara na razmatranje.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog amandmana broj 3 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicione banke, BiH i Republike Srpske u septembru 2010. godine, sa naknadnim izmjenama /Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj/.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicione banke i BiH 2016. godine u Sarajevu i Luksemburgu - Modernizacija puteva FBiH.

Ugovor za modernizaciju puteva u FBiH vrijedan 50 miliona evra odnosi se na izgradnju novih dionica puteva i traka za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminisanje crnih tačaka i saniranje tunela i mostova, uključujući i tunel Crnaja, s ciljem poboljšanja bezbjednosti saobraćaja na putevima na 35 dionica u ukupnoj dužini od 290 kilometara.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog amandman broj 4 na Ugovor o finansiranju zaključen između Evropske investicione banke, BiH i FBiH u avgustu 2008. godine u Luksemburgu, sa naknadnim izmjenama /Vodovod i kanalizacija u FBiH/.

Na današnjoj sjednici utvrđen je odgovor na inicijativu Savjeta nacionalnih manjina BiH, kojom je zatraženo da se razmotri mogućnost uspostavljanja fonda na nivou BiH za pomoć pripadnicima nacionalnih manjina u vanrednim situacijama, poput situacije koja je nastupila nakon proglašenja epidemije kovida 19.

Savjet ministara prihvatio je i uputiće Predsjedništvu BiH prijedlog za zaključivanje Posebnog sporazuma između Evrokontrola i ovlaštenih upravnih tijela šest FAB CE država u vezi sa pružanjem podrške Evrokontrola, nakon što je usvojena informacija Ministarstva komunikacija i transporta u vezi sa zaključivanjem ovog sporazuma.

Savjet ministara, sa pet glasova za i četiri protiv, nije u drugom krugu glasanja postigao konsenzus u vezi sa donošenjem odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, koju je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Austrija posuđuje kontejnere za smještaj tokom migracionog pritiska

Savjet ministara utvrdio je danas na sjednici Prijedlog sporazuma o posuđivanju između Austrije i BiH, a riječ je o austrijskoj pomoći od ukupno 135 kontejnera za smještaj osoba tokom migracionog pritiska, vrijednoj oko 670.000 evra.
Među kontejnerima je 98 rezidencijalnih, devet sanitarnih, 20 za hodnike i osam stepenišnih. Koristiće se za smještaj osoba kojima je potrebno sklonište i za nadležne organe u BiH.

Prijedlog sporazuma sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je predložen ministar bezbjednosti, saopšeno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara imenovao je Koordinacioni tim za razvijanje sistema i procedura povratka i prihvata državljana BiH iz zone sukoba Sirije i Iraka s ciljem efikasnijeg procesa povratka i reintegracije državljana BiH.

Zaključke sa današnje 42. sjednice Savjeta ministara možete pogledati na ovom linku.